На Вінниччині замість 108 тергромад планують створити 68, але спроможних

Новини Вінниці

Новий варіант Перспективного плану об’єднання громад Вінниччини передбачає зменшення кількості ОТГ з 108 до 68 задля максимального забезпечення збалансованості розвитку територій і підвищення їх спроможності. Про це у понеділок на прес-конференції «Майбутнє громад. Для чого Вінниччині потрібен якісний перспективний план?» повідомив Олег Левченко, директор Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

  • Новий Перспективний план об’єднання громад передбачає наявність в області замість 108 – 68 спроможних ОТГ. Процес створення плану не був кулуарним, – відбувалося експертне обговорення, необхідні економічні розрахунки здійснювались фінансовим департаментом ОДА, департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку, освіти та інших департаментів. Ми, зокрема, спробували змоделювати освітню мережу. Одним з ключових компонентів стала демографічна ситуація в регіоні. Наприклад, ми маємо досить непрості цифри і розуміємо, що за наступні 5 років кількість населення шкільного віку, а саме, тих, хто піде до 1 класу, зменшиться на понад 3 тисячі осіб. Відповідно, треба зрозуміти, що ми не можемо просто обігрівати напівпорожні шкільні приміщення, – треба надавати дітям якісну освіту. І вже сьогодні треба думати, де буде потрібен шкільний автобус, де справді потрібна відремонтована школа, і де і яких спеціалістів нам не вистачатиме. І ми змушені будемо зробити непопулярні кроки, зменшивши кількість громад. Навіть там, де вже є об’єднані громади, ми їх пропонуватимемо об’єднати між собою. Наразі йдеться про сім таких ОТГ, – повідомив Левченко.
  • Проте ми маємо чітко розуміти, що є ще вищий рівень прийняття рішень – це Мінрегіон, а наступний крок – затвердження Перспективного плану Кабміном. Ми вже маємо приклад, коли попередній план, який передбачав створення 108 ОТГ, не було затверджено урядом. Тому головним критерієм формування нового є саме спроможність громад. Ми бачимо, що навіть із запропонованих у цьому варіанті 68 ОТГ не всі можуть стати максимально успішними і спроможними. Тому пробуємо підсилювати їх за рахунок додаткових територій, інших сильних економічних центрів, щоб можна було збалансувати не тільки їхній розмір і площу, а й кількість дітей шкільного віку, а також наявність відповідної інфраструктури мережі, – сказав Левченко.

Він також зауважив, що створення нового перспективного плану не означає відмови від принципу добровільності об’єднання громад – це різні аспекти процесу децентралізації, які не заперечують один одного. Це документ, який дасть можливість бачити горизонти функціонування громад і планувати розвиток їхніх освітніх, медичних мереж тощо.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін 

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *