Вашингтон з 2 лютого виходить із ракетного договору з РФ – Помпео

Новини Світу

США з 2 лютого виходять із Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД). Про це у п’ятницю на брифінгу заявив держсекретар США Майк Помпео, передає CNN.

  • Сполучені Штати призупиняють свої зобов’язання за Договором про РСМД починаючи з 2 лютого, – сказав Помпео.

Він також додав, що згідно зі статтею 15 документа США мають за шість місяців повідомити Росії та іншим сторонам про вихід із Договору.

За словами Помпео, якщо Москва протягом цих шести місяців не виконає зобов’язань щодо дотримання Договору, дія угоди припиняється.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року президент США Дональд Трамп повідомив, що планує відмовитися від Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності через невиконання Росією своїх зобов’язань. Договір був підписаний в 1987 році президентом США Рональдом Рейганом і лідером Радянського Союзу Михайлом Горбачовим.

Вашингтон стверджує, що Москва порушила договір РСМД, створивши і розгорнувши ракетну систему 9М729. За словами джерела в Державному департаменті, США нещодавно повідомили своїм західним союзникам, що Росія вже розгорнула чотири дивізіони, озброєних крилатою ракетою 9М729. Зараз Росія має 100 таких ракет.

Москва відкидає всі звинувачення, заявляючи, що дальність польоту ракети 9М729 становить 480 кілометрів, що на 20 кілометрів менше нижньої межі, встановленого договором.

4 грудня держсекретар Майк Помпео дав Росії 60 днів для повернення до дотримання договору, встановивши крайній термін 2 лютого, після чого США відмовляться від своїх зобов’язань за угодою, якщо Росія не повернеться до його дотримання.

Фото: State Department

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *