Вінниччина: чи об’єднаються Сокиринецька та Лука-Мелешківська ОТГ?

Новини Вінниці

У Вінницькій РДА відбулась робоча нарада  з питань створення об’єднаних громад на території району. Фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядуваня, що створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону,  взяли участь  в обговоренні змін до перспективного плану формування  територій громад Вінницького району.  Олег Левченко, директор Центру, а також радники з децентралізації – Євген Шаповалов, місцевих фінансів – Інна Святна та Віталій Швець – з муніципальних послуг,  пояснили  учасникам зустрічі окремі аспекти створення спроможних громад на території Вінницького району.

Як відомо, нещодавно  Кабінетом Міністрів був затверджений проект перспективного плану формування ОТГ у Вінницькій області,   і, відповідно до внесених змін, в цілому по регіону, пропонується створити 68 ОТГ, які  за економічними показниками будуть спроможними.

Під час зустрічі, у якій взяли участь  керівництво та представники  профільних департаментів Вінницької ОДА, РДА, а також  сільські голови та актив Вінницького району,  експерти навели розрахунки економічної спроможності перспективних ОТГ. Адже за новими  змінами до плану, пропонується об’єднання двох ОТГ – Сокиринецької та Лука-Мелешківської в одну.

Олег Левченко наголосив на  важливості дотримання  методики формування спроможних громад, адже за цим стоїть глибока аналітична робота,  низка фахових консультацій та досліджень. Проектування  підтримано  групою урядових експертів  з огляду на створення в області об’єднаних громад, що будуть успішно розвиватись у майбутньому.

В ході обговорення експерти надали  представникам ОТГ відповіді на запитання стосовно саме такої конфігурації території та навели аргументи з огляду на фінансову, інституційну та демографічну спроможність.

  • За новими пропозиціями до плану створення ОТГ у Вінницькій області, пропонується менша кількість, але більш потужних громад. Так, Сокиринецька ОТГ є слабкою сільською громадою. За даними фінансового аналізу, в перспективі, громада втратить  частину надходжень до місцевого бюджету від сплати акцизного податку, такі зміни передбачені законом, хоча на сьогодні біля 50% надходжень ОТГ має саме від цього виду податку. Відтак, Сокиринці зможуть  забезпечити  тільки фінансування ДНЗ та апарату ради. Але ж у громаді  до сьогодні  не створено ЦПМСД, на це теж потрібні кошти. Крім того,  ОТГ має низький рівень власних надходжень до бюджету від сплати  земельного податку. Разом з тим, Лука-Мелешківська ОТГ, що знаходиться поряд із Сокиринцями – більша та потужніша і об’єднання цих територій дасть сталий  економічний ефект. Безперечно, Вінницький ЦРМС тільки рекомендує та роз’яснює громадам стан справ, адже люди мають бути обізнаними з перевагами спроможності своєї території, тож слово за громадою та депутатами обласної ради, що мають ухвалити проект перспективного плану, – пояснив Євген Шаповалов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *