АМУ вимагає відміни рішення, що обмежує права громад

Новини України

Вільне розпорядження своїми коштами – це європейська практика місцевого самоврядування. Проте 23 січня Уряд прийняв постанову, згідно з якою громадам заборонено до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках.

Асоціація міст України не може залишатись осторонь такої ситуації. Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зазначив:

  • Місцеві органи влади не зможуть акумулювати кошти на реалізацію великих інфраструктурних проектів.  Ця постанова «зв’язує руки» ОМС у реалізації проектів на умовах співфінансування, оскільки відтепер у місцевих бюджетів не буде достатньої кількості коштів на свій внесок на рівні з державою. Таке рішення призведе до втрати близько 1,5 млрд грн в частині недоотримання відсотків за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках.  Окрім того, відбудеться розбалансування банківської системи України та зниження спроможності банків (в яких держава володіє 75 чи більше відсотками статутного капіталу і які є одними із ключових гравців у фінансово-кредитному секторі країни) забезпечувати своєчасність, повноту та безперервність виконання усіх своїх грошових зобов’язань через різке зменшення або неотримання необхідного заплановано обсягу коштів на рахунках в банках у зв’язку із нерозміщення тимчасово вільних коштів фінансовими органами місцевого самоврядування.

Прийняття Постанови спровокувало велику кількість звернень ОМС до Асоціації міст України, в яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо втручання Уряду у повноваження органів місцевого самоврядування у такий спосіб, адже в умовах децентралізації це є прямим порушенням.

У зв’язку з такою критичною ситуацією, Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням відмінити рішення Уряду від 23 січня 2019 року про прийняття постанови «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *