Чи готові вінничани до відключення аналогового телебачення?

Новини Вінниці

Із 1 вересня  відбудеться відключення аналогового сигналу по всій території України. Такий наказ видав Кабінет Міністрів України від 13 червня 2018 року: «З 1 вересня по всій території України запроваджується цифрове мовлення і припиняється дія аналогового ефіру»

Відтепер, тим, хто досі користується аналоговим типом мовлення, треба обрати новий варіант: кабельне, супутникове чи інтернет-телебачення, щоб мати змогу надалі переглядати улюблені програми та серіали.Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик повідомив:

«Закупити тюнери – серйозна проблема. Люди часто запитують, де можна отримати тюнери. Так от, немає державної програми, яка б забезпечувала громадян безкоштовними тюнерами. Про це потрібно дбати самостійно.» 

До 1 вересня залишилось кілька днів, а чи готові Вінничани придбати собі тюнер, який коштує від 300 до 1000 грн?

Пенсіонерка пані Анна каже:

У мене було завжди гарне зображення у телевізорі, тому не наважувалася раніше купувати тюнер, але вже доведеться, оскільки я кожного дня дивлюся телевізор. Придбати супутникову антену для мене не є проблемою, я давно її хотіла, і ось є причина. Звичайно, доведеться на чомусь зекономити.

Шістдесятирічний пан Василь зазначив, що він давно підключив до свого телевізора тюнер, і зауважив:  

Сьогодні продають телевізори уже із тюнером, тому нема потреби додаткового його купувати, а ще, до плазми можна приєднати інтернет. Є багато варіантів, як не купувати тюнер або супутникове телебачення.

Проте, більшість пенсіонерів сільської місцевості не мають можливості придбати собі замінник аналоговому. Пенсіонерка пані Марія зазначає:

Я живу лише на одну пенсію, зважаючи на сьогоднішні ціни на продукти та електроенергію, – я не можу виділити 500 грн і так швидко придбати собі приставку, і так само – мої сусіди.

А от студентка Катерина розповідає:

Мій тато вже давно підключив тюнер, адже якість так набагато краща і більше каналів. Мої батьки кожного дня дивляться телевізор, без нього важко уявити життя, адже він може розважити нас у будь-який час. Щоб подивитися щось в Інтернеті, то треба ще шукати що саме, і де. А з телевізором все просто: натиснути кілька кнопок – і все.

У мене в кухні телевізор досі працює від аналогового ефіру, і мої батьки не будуть підключати до нього цифровий сигнал, адже є інтернет, можна там переглянути все, що показують по телевізору, і не тільки,  – розповідає Максим, учень 11 класу.

За власними спостереженнями, більшість вінничан уже давно не користуються аналоговим телебаченням, а якщо у деяких ще досі є антена без тюнера, то чимало  людей  готові витратити гроші на новий, сучасний ефір або перейти на інтернет-телебачення. Але, очевидно,  є й ті, хто не має змоги придбати приставку.

Наразі, проблемними територіями в плані покриття є м. Могилів-Подільський, північна частина Козятинського району, частково Тульчинського та Іллінецького районів і південні райони області – Ямпіль і Крижопіль, де складний рельєф місцевості. Для поліпшення ситуації з цифровим покриттям в області планується встановлення передавачів в селищі Піщанка і с. Джугастра Крижопільського району. Вирішуватиметься питання налагодження сигналу й у м. Могилів-Подільському.

Якщо виникли питання або проблеми із впровадженням та припиненням аналогового мовлення – можна звертатися на «гарячу лінію» за номером   52-09-92.

Довідка. Цифрове телебачення – це сучасна технологія телемовлення. Вона, головним чином, відрізняється від аналогового за характером передачі даних, які транслюються у цифровому форматі. Головні переваги – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів.

Наталя Притуляк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *