Уляна Супрун вважає недоцільним ребальзамувати тіло Миколи Пирогова?

Новини Вінниці

Сьогодні, 31 січня, на своїй сторінці у Фейсбук в.о. міністра охорони здоров`я Уляна Супрун написала:

«Комісія Національного музею-садиби М. І. Пирогова звернулася до Уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого. Ціна питання – 199 034 грн.

На ці кошти можна придбати, наприклад, – більше сотні упаковок препарату для лікування гострого лейкозу. Часто маємо запит від регіонів на цей препарат. Або інших ліків чи медичних засобів, що могли б допомогти багатьом пацієнтам.

Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні у ХХІ столітті бюджетні кошти повинні витрачатись на подібні процедури?

Як гадаєте?»

Пані Супрун створила опитування з двох пунктів – «лікування» та «ребальзамування». Цікаво, який пункт набере більше голосів українців?

Нагадаємо, ще торік у вересні під час святкування 70-річчя Національного музею-садиби М.І.Пирогова  його Генеральний директор Петро Гунько в інтерв`ю газеті «Місто» наголошував,  що тіло видатного медика потребує негайної планової ребальзамації, а у Міністерстві з дозволом на це зволікають.

  – Це дуже серйозна проблема, – зазначав тоді Петро Маркович. -. Всі терміни ребальзамації вже минули. А єдина структура в світі, яка спеціалізується на такій роботі – науково-дослідний і навчально-методичний центр біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР), розташований у Москві. Без допомоги ВІЛАРу ребальзамацію ми не зробимо, і ніхто в світі її не зробить  – Думаю, що це проблема не тільки профільного Міністерства, а й Міністерства економіки та фінансів, Міністерства закордонних справ, проблема наших дипломатів, які не хочуть проводити перемовини з росіянами. Знайшли крайнього – заступника міністра, який у відповідь на усі мої листи пише таке: "Не рекомендуємо заключати контракт із країною-агресором" і приписка "Шукайте спеціалістів в Україні". А що ж шукати, як немає?! І так вже другий рік – понад двадцять листів, а відповідь – одна. Більше того, мені ще й дорікають, що я, мовляв, не патріот України. Та я патріот більший, ніж дехто з тих, хто мені таке каже. Я – українець! Я був на війні. І маю моральне право говорити нині не дуже популярні речі.

За словами Петра Гунька, тіло Пирогова без ребальзамації може «протриматися»  приблизно рік, «а далі можуть піти незворотні процеси»

Довідка. Національний музей-садиба М.І.Пирогова розташований у південно-західній частині міста Вінниці, у живописній садибі Вишня, де впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) жив і працював видатний учений, геніальний хірург, анатом, творець воєнно-польової хірургії, засновник Товариства Червоного Хреста, прекрасний педагог і громадський діяч Микола Іванович Пирогов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *