Як Монетний двір Нацбанку відзначив ювілей Незалежності (частина перша)

Статті

24 серпня 2016 р. Україна відзначила 25-у річницю своєї незалежності. Святкування ювілейної дати відбувалося в дуже важкі часи для нашої держави – окупація Росією Криму та Донбасу, тисячі полеглих в боях за звільнення рідної землі. Але життя продовжується і ювілейна дата повинна була знайти гідне місце в народній пам’яті. Тому і Президент, і Національний банк, і приватні колекціонери підключилися до роботи.

До 25-річчя незалежності свою продукцію представили багато українських виробників. Та думаю, що, як в нас зазвичай буває, не обійшлося і без замовлень в Китаї. Але в цій публікації зупинюсь виключно на продукції, виготовленій Монетним двором Національного банку України. Саме вона користується найбільшим попитом колекціонерів. Вважаю, що тому кілька причин. По-перше, Мондвір є виробником монет України, відтак колекціонери паралельно з монетами збирають пам’ятну та сувенірну продукцію з його логотипом. По-друге, якість виготовлення українських монет і медалей викликає захват як в середині держави так і за її межами.

Відзнака Президента

До 10-ї річниці незалежності України було випущено декілька різновидів медалей. Всі медалі, офіційно замовлені вищими органами державної влади, були настільними. Виготовлялися вони на Монетному дворі НБУ. Тираж коливався від ста до десяти тисяч штук. Матеріалом для виготовлення слугували латунь зі срібленням та емаллю, латунь зі срібленням, срібло з емаллю або срібло з позолотою. Діаметр таких медалей становив 60 мм. Крім того, виготовлялася золота медаль діаметром 25 мм, до якої додавався мініатюрний значок на вилогу піджака – також золотий.

До 20-ліття незалежності вищі органи влади не замовляли на Монетному дворі сувенірну продукцію. Зате було прийнято рішення про заснування відзнаки Президента України – ювілейної медалі “20 років незалежності України”. Відповідно до статті 12-1 Закону України “Про державні нагороди України”  виготовлення державних нагород здійснюється виключно на Монетному дворі НБУ, а відповідно до статті 3 цього Закону  президентські відзнаки є одним з видів державних нагород. Відтак медаль до 20-річчя незалежності виготовлялась на Мондворі. Нагородження медаллю провадилось трохи більше, ніж рік. Загальна кількість нагороджених становила приблизно дві тисячі осіб.

З наближенням дати святкування 25-ї річниці незалежності також постало питання заснування ювілейної медалі. Однак в Адміністрації Президента не було впевненості, що така нагорода потрібна і доречна з огляду на складну ситуацію в країні. Тому перші пропозиції від членів Комісії державних нагород не були сприйняті. Проте дискусія тривала, ідея заснування медалі знаходила все більше і більше прихильників. В результаті 17 лютого 2016 р. президентським указом №  52  була встановлена відзнака Президента України – ювілейна медаль “25 років незалежності України”. Комісії державних нагород та геральдики доручалося провести всеукраїнський конкурс на кращий ескіз медалі, затвердивши умови його проведення; внести до 15 квітня 2016 р. проект Положення про медаль, а також, з урахуванням результатів конкурсу, проект її малюнка.

На розгляд Комісії надійшло 12 проектів нагороди. Підсумки конкурсу підбили на засіданні 11 квітня 2016 р. Найбільшу кількість голосів набрав ескіз викладача кафедри дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка О.Лєжнєва, який і став переможцем. Щоправда, окремі деталі потребували доопрацювання. Крім того, О.Лєжнєву довелося розробити ще й бланк диплома до медалі.

Підсумком роботи став Указ Президента України від 29 квітня 2016 р. № 185, яким затверджувалися Положення про медаль та її малюнок, а також малюнок зразка бланка диплома. Після майже двадцятирічної перерви до нагороди додається диплом у вигляді бланка формату А 4, а не посвідчення у вигляді книжечки. (мал 2)

Ювілейна медаль (МАЛ. 1) виготовляється із жовтого металу і має форму кола діаметром 35 мм. На лицьовому боці у правій частині зображено профіль дівчини в українському національному вінку зі стрічками. У лівій частині на тлі променів розміщено Знак Княжої Держави Володимира Великого, нижче якого напис у два рядки “1991”, “2016”. На зворотному боці на тлі стилізованого зображення сонця, що сходить, вміщено напис у чотири рядки: “25 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ”. Усі зображення і написи рельєфні. За допомогою вушка з кільцем медаль з’єднується зі стрічкою, протягнутою через кільце і складеною вдвоє із загнутими біля кільця кутами. На зворотному боці стрічки у верхній частині – застібка для прикріплення медалі до одягу. Стрічка шовкова муарова з поздовжніми смужками (зліва направо): синього кольору шириною 4,5 мм, жовтого кольору – 7 мм, синього кольору – 4,5 мм, жовтого кольору – 3 мм, синього кольору – 4,5 мм, жовтого кольору – 7 мм, синього кольору – 4,5 мм. Довжина стрічки у складеному вигляді – 55 мм.

Планка ювілейної медалі – прямокутна металева пластинка, обтягнута стрічкою, як на медалі. Розмір планки: висота – 9,5 мм, ширина – 35 мм.

Мініатюра медалі виготовляється з жовтого металу і є зменшеним зображенням медалі (без стрічки) діаметром 15 мм. На зворотному боці мініатюри – голка і цанговий затискач для прикріплення до одягу.

Тут потрібно зауважити, що Указ не передбачає вручення мініатюри під час нагородження – є лише її опис в Положенні про медаль. Відтак виготовлення мініатюри на Монетному дворі Державне управління справами не замовляло. Тож на сьогодні мініатюри до нагороди фактично не існує. Виникає питання: хто і як може замовити собі мініатюру? Замовити її приватним порядком на Монетному дворі – дуже тривала та дорога процедура.  Чи можна замовляти мініатюри у приватних виробників? Думаю – ні, оскільки закон забороняє таке виготовлення державних нагород. Особисто для мене питань на сьогодні більше, ніж відповідей.

Монетним двором замовлення до ювілейної дати було виконане своєчасно. Перше нагородження медаллю відбулося 19 серпня 2016 р. Указом № 336. Кількість нагороджених склала 2678 осіб. Через три дні окремим Указом № 340 Президент 69 іноземців. Ще одне нагородження відбулося 6 грудня 2016 р.

У той же час нагородження медаллю не провадилося ані до 25-річчя Всеукраїнського референдуму, який підтвердив Акт проголошення незалежності, ані до Дня Соборності 22 січня 2017 р. Тож автор цієї статті ще 18 січня 2017 р. направив інформаційний запит до Адміністрації Президента з проханням повідомити, скільки медалей було замовлено на Монетному дворі, скільки осіб відзначено нагородою відповідно до указів Президента станом на день подання інформаційного запиту, скільки медалей передано на зберігання музеям та скільки, відповідно, знаходиться на зберіганні як такі, нагородження якими не провадилося.

З Адміністрації Президента надійшла відповідь від 24 січня 2017 р. № 12-09/240. В ній зазначалося, що у 2016 р. замовлено та виготовлено 3000 ювілейних медалей “25 років незалежності України” та 3100 бланків дипломів. Станом на січень 2017 р. в Державному управлінні справами зберігається 274 медалі та 366 бланків дипломів. Станом на січень 2017 р. ювілейна медаль “25 років незалежності України” до фондів музеїв та виставкових експозицій не передавалась. За інформацією, наданою Департаментом державних нагород Адміністрації Президента України, станом на 18 січня 2017 р. медаллю  нагороджено 2746 осіб.

Таким чином, на зберіганні залишається 254 медалі. Виходячи  з того, що вартість виготовлення одної медалі становила 562,80 грн (курс 27,0 до долара), виходить, що невикористаною залишається сума майже в 143 тисячі гривень. Вважаю, при теперішній ситуації в Україні це великі гроші. Крім того, дуже дивно, що нагородження не відбулося до 1 грудня 2016 р. Хотілося б, щоб протягом ювілейного 2017 року Президент нагородив достойних осіб, а залишки медалей не спіткала доля ювілейних нагород, заснованих до річниць Перемоги та визволення України.

Монети Національного банку

Зазвичай Національний банк України публікує План випуску монет на рік вперед. В опублікованому на 2016 р. Плані було передбачено випуск двох монет до 25-ї річниці незалежності України: номіналом 5 гривень з нейзильберу та номіналом 20 гривень зі срібла.

Обговорення Плану на 2016 р. з колекціонерами виявило багато нарікань з їхнього боку та спонукало звернутися до Національного банку з пропозиціями внести до нього зміни. Було запропоновано, зокрема, ввести в обіг пам’ятну біметалеву монету номіналом 25 гривень тиражем 25 мільйонів штук. Цю пропозицію Нацбанк відкинув. Слід зазначити, що після 2005 р. пам’ятні та ювілейні монети випускаються невеликими тиражами та продаються виключно як сувенірна продукція. Тому для населення ці монети недоступні, воно їх практично не бачить. Винятком за одинадцять років стали лише три монети, дві з них присвячені подіям Другої світової війни, і одна монета, присвячена Чемпіонату Європи з футболу 2012 р.

Крім обігової монети до 25-ї річниці незалежності я разом із групою народних депутатів та іншими колекціонерами запропонував виготовити золоту монету. Річ у тім, що Україна з 2013 р. такі монети не випускала, а потреба вже назріла, на чому неодноразово наголошували колекціонери. Відповідного листа направили до Національного банку 5 жовтня 2015 р. В ньому ми акцентували увагу на тому, що монета повинна бути іншого стандарту, ніж ті, що виготовлялися раніше. Пропонувалась виготовити монету вагою в одну унцію (але на заготовці більшого діаметру), в пів-унції або в дві унції. В листі також пропонувалися тиражі, які, на думку колекціонерів, були б оптимальними з огляду на ситуацію в країні. 19 жовтня 2015 р. ініціативу підтримав народний депутат України Олег Мусій своїм листом до Національного банку за № 287.

У листі від 29 жовтня 2015 р. № 50-04014/81903 за підписом заступника Голови НБУ В.Рашкована народному депутату О.Мусію відповіли, що випуск золотої монети іншого стандарту потребує часу для вивчення у зв’язку із відсутністю власного виробництва заготовок. Подібна відповідь була і на мою адресу (лист від 2 листопада 2015 р. № 50-03014/82812).

3 листопада 2015 р. група народних депутатів з 12 осіб повністю підтримала запропоновані мої та народного депутата О.Мусія ініціативи і направила до НБУ відповідного листа за № 290. 13 листопада 2015 р. листом № 50-04009/87556 заступник Голови Нацбанка Я.Смолій повідомив їх про те, що НБУ розглядає внесення змін до Плану в частині випуску золотої монети та запропонованої бони до 25 річчя грошової реформи.

В доповнення до листа від 5 жовтня, листом від 2 листопада 2015 р. я подав варіанти технічних параметрів золотої монети. Вперше було запропоновано параметр в дві унції, який і обрав Національний банк. Також він затвердив запропонований мною тираж у 250 штук (постанова НБУ від 17 грудня 2015 р. № 895).

Враховуючи результати опитування колекціонерів з різних областей України, своїм листом від 31 грудня 2015 р. я звернувся до НБУ з проханням збільшити тираж золотої монети з 250 до 500 штук. Прохання частково врахували постановою Нацбанка від 29 січня 2016 р. № 46, за якою тираж було збільшено до 400 штук.

Золоту монету номіналом 250 гривень ввели в обіг 17 серпня 2016 р. Вага металу в чистоті – 62,2 грами, проба золота – 900. Діаметр складає 42 мм. Якість карбування – спеціальний анциркулейтед. Гурт гладкий, на гурті заглиблений напис технічних характеристик монети та клеймо Монетного двору НБУ. Присутнє також емалеве оздоблення у вигляді синьо-жовтого прапора. (мал 3).

Ініціаторів виготовлення монети Національний банк навіть не запросив на презентацію. Весь її тираж НБУ продає виключно на аукціонах. До 31 грудня 2016 р. продано 198 монет. Тут потрібно зауважити, що майже половина з проданих монет станом на січень 2017 р. залишалась нереалізованими в “Укргазбанку”, який придбав їх на аукціоні. Виходить, один державний банк переклав монети в інший державний банк, а фактичної реалізації кінцевому покупцю майже не відбулося. Від такого перекладання лише зростає вартість монети. Зрозуміло, що кінцевий споживач не в захваті від таких маніпуляцій, що й видно із залишку нереалізованих монет.

З наближенням святкової дати Національний банк вже з власної ініціативи вніс деякі зміни до свого Плану в частині монет, присвячених ювілею. На додачу до монети номіналом в 5 гривень з нейзильберу передбачили ще три монети. В результаті колекціонери отримали красиву серію монет, присвячених різним періодам української державності. Нейзильберові монети “Київська Русь” (мал 4), “Галицьке королівство” (мал 5), “Козацька держава”(мал 6) та “25 років незалежності України” (мал 7) надійшли у продаж в загальній сувенірній упаковці. Таке рішення викликало багато нарікань. З одного боку, чотири монети в єдиній упаковці мають дуже презентабельний вигляд і можуть слугувати гарним подарунком. Крім того, упаковка має велике інформаційне значення, оскільки на ній подано опис історичних подій. З іншого боку, багато колекціонерів зберігають монети в боксах, альбомах, лотках тощо. Відтак вони змушені платити за упаковку, щоб потім її викинути. Вартість набору з чотирьох монет від Національного банку склала 197 гривень, що становило приблизно 7,5 доларів. Тираж кожної монети з цієї серії становив 50 тисяч екземплярів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Срібна монета, присвячена 25-й річниці незалежності, введена в обіг тиражем 3500 штук і має такі самі характеристики та комплектування, як всі інші монети із срібла номіналом 20 грн. Так, вага металу в чистоті становить 62,2 грами, проба срібла 925, діаметр 50 мм. Якість карбування монети – пруф. Гурт гладкий, має заглиблений напис з технічними характеристиками та клеймом Монетного двору НБУ. Монета оздоблена емаллю (синьо-жовтий прапор) і має приховане зображення, яке видно під різними кутами огляду. (мал 8)

 Під час написання цієї статті виявилося, що в описі монет на офіційному сайті Національного банку значиться: «жовто-блакитний прапор» і це після 25 років з моменту офіційного затвердження Державного прапора, не кажучи вже про 21 рік існування  Конституції України, яка містить його опис! Після оприлюднення мною інформації про помилку, Національний банк змінив на своєму сайті описи монет, написавши «синьо-жовтий». Зауважу, що  пропорції українського прапора на всіх монетах з кольоровим його зображенням не відповідають затвердженим стандартам співвідношенням ширини до довжини. (2:3), натомість зберігається стандарт державного прапора УРСР (1:2). Аргумент про стилізоване зображення відкидаю, стилізоване зображення маємо на монеті 2016 року присвяченій ООН.

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *