Козацькі традиції, етно-рок та національні розваги: фестиваль «Живий вогонь» пройшов у Хмільнику

Новини Вінниці

Фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» цьогоріч відбувся на Вінниччині вже вдев'яте. Другий рік поспіль його проводять у Хмільнику, в центральному міському парку на березі Південного Бугу.

Щиро вдячний всім, хто організовує таке прекрасне українське свято, – звернувся до учасників та гостей дійства очільник облради Анатолій Олійник. – Саме завдяки таким фестивалям ми пам’ятаємо про наше коріння, саме через єднання та підтримку один одного нам потрібно показати всім, у кого є імперське мислення, що Україна була понад тисячу років, що Україна є, і буде міцною, демократичною, цивілізованою європейською державою!

Гостей фестивалю також привітав перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, підкресливши, що це свято – приурочене нашим предкам, українській культурі та відродженню національних традицій.

Фестиваль проходив у суботу, 24 червня, з 10-ї години ранку до півночі. Були цікаві інсталяції, фотозони, народні обряди та концерти – все оформлено в етнічній стилістиці.

Виступали фольклорні колективи з усієї області, на галявині майстрів відбувалися майстер-класи з соломоплетіння, гончарства, ліплення, вишивки, гри на сопілці. Відвідувачів навчали випікати угорську випічку і навіть дозволяли виковувати собі обереги на справжній кузні. Протягом дня тривав ярмарок народних виробів, козацька галявина, де можна було зробити фото зі справжніми козаками.

Родзинкою цьогорічного фестивалю стала повстанська галявина. Тут була можливість постріляти в пейнтбольному тирі, розібрати зброю, вивчити повстанські гасла та побувати в стилізованій криївці. Новинкою став музей старовини під відкритим небом – дивовижні речі, які знайшли своє друге життя.

Також учасники демонстрували свої вміння у спортивних змаганнях з армреслінгу та жиму лежачи. Відбулась презентація національного виду спорту – бойового гопака у виконанні юних козачат із Запоріжжя та Вінниччини. Козаки і силовики з вінницьких правоохоронних органів виступили у змаганні «Лава на лаву».

Програму свята продовжили фольклорні колективи з Вінниччини, які виконували пісні про Україну, а також гурти з Хмельниччини «Re-Mix» та «Чумацький шлях». Зі столиці завітав лідер рок-гурту «Широкий Лан» Святослав Бойко з акустичним виступом. Подвійний музичний проект з Житомирщини «ГуляйГород» (етно-виконання) і «GG ГуляйГород» (електронна музика) супроводжував обрядову частину впродовж всього вечора.

Обряд, традиційно, був купальським. Кульмінацією свята стало видобування Живого вогню та спалення Марени. Дівчата водили хороводи і пускали вінки на воду.

Фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» завершився виступами авторських пісень в етно-стилі з електронним аранжуванням, які тривали до півночі.

За інформацією: Прес-служба Вінницької облради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *