Сотні вінничан за вечір побували в монастирських підземеллях братів капуцинів

Новини Вінниці

Вінницькі брати капуцини у середу, 21 вересня, відзначили 270-ту річницю прибуття свого ордену до Вінниці «Вечором відкритих дверей» у храмі Діви Марії Ангельської.

Спочатку біля входу до канцелярії монастиря освятили пам’ятну табличку, яка нагадує, що перші капуцини оселились тут 21 вересня 1746 року. А оскільки прибули вони з Волині, то обряд освячення провів єпископ Луцький римокатолицької церкви Віталій Скомаровський у присутності єпископа Кам’янець-Подільскьої дієцезії Леона Дубравського, настоятеля храму Костянтина Морозова, нинішніх монахів-капуцинів, гостей-духівників з інших регіонів, представників Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, та сотень вінничан.

Відбувши святкове богослужіння, парафіяни та гості костелу подивилися фільм про монастир, послухали орган, а отець Костянтин Морозов презентував своє історичне дослідження «І він буде вам свідком». Іншу роботу – модель монастиря 19-го століття показав архітектор та краєзнавець Євген Совінський. Він у деталях відтворив зовнішні стіни, медоварню, свічкову майстерню, стайні, колодязь та фігури святих, що тоді стояли тут на той час.

Цього ж вечора для вінничан вирішили відкрити і підземелля монастиря – частину легендарних катакомб центру Вінниці. Півтора десятки екскурсоводів з 20-ї до 22-ї години по черзі водили групи охочих, переважно молоді, уже розкопаними рештками монастирських підвалів. Показували підземні приміщення, де у 18-19 століттях були погреби, пивоварня, інші притаманні давнім монастирям об’єкти. А вже у 1960-х роках в одній з підземних кімнат облаштували бомбосховище на випадок атомної атаки: тут добра видно арматурне залізяччя та товщину бетонного перекриття, яке мало врятувати «обраних» від ядерної атаки. Серед "пам’яток" тоталітарної доби у підземеллях завалялись герб СРСР та портрет «вождя народів» – очевидно, залишились з часу, коли в будівлі костелу був компартійний лекторій.

Екскурсоводи-історики та археологи запевняють, що підземними тунелями можна дістатись до сусіднього Преображенського собору, Мурів і, навіть, до Південного Бугу, але чи будуть їх надалі розкопувати, досліджувати і облаштовувати, поки питання відкрите.   

А от з екскурсіями монастирськими підземеллями вже визначились: історик Олександр Федоришен обіцяє з 1 жовтня зробити їх регулярними з авторською тематичною програмою. Каже, частину виручених за квитки коштів спрямують на подальшу реставрацію храму та його підземель.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *