Олександр Домбровський: «Блокування роботи «Енергоатому» загрожує стабільності енергетичної системи України» (Відео)

Відео Інтерв'ю Новини Вінниці

Сьогодні, 16 червня, в. о. голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки Олександр Домбровський дав брифінг в програмі «Ексклюзив» на телеканалі «Рада». Парламентарій висловив надзвичайну стурбованість через ситуацію,  пов’язану з блокуванням рахунків енергетичних підприємств та загрозою скорочення частки атомної енергії у загальному балансі енергоресурсів України.

– Я змушений констатувати той факт, що рахунки ДП «НАЕК «Енергоатом» до сьогоднішнього дня залишаються заблокованими, і це створює надзвичайно високий рівень напруги як у великому колективі атомників, так і в енергетичному секторі, взагалі, — сказав Олександр Домбровський. – Атомна енергетика України сьогодні генерує, фактично,  55%  всієї електричної енергій України. Враховуючи те, що рахунки підприємства вже майже півроку заблоковані, накопичилися великі проблеми з розрахунками і з боргами перед  «Енергоатомом». Звертаю увагу: на сьогодні борг перед «Енергоатомом» від державного підприємства «Енергоринок»  складає майже 14 млрд гривень. А прострочена заборгованість – уже перевищує 10 млрд. Причому, ми повинні також враховувати, що вже мільярд додаткової заборгованості перед «НАЕК «Енергоатом» утворився в 2016 році. Це призводить до того, що стратегічно важлива енергетична компанія України не може виконувати свої зобов’язання із закупівлі палива, завезення ядерного палива, «Енергоатом» не може виконувати свої зобов’язання по вивезенню відпрацьованого палива з території України, тому що заборгованість нині складає вже понад 8 мільярдів.  Сьогодні «Енергоатом» також  не має можливості обслуговувати кредити, які він має від «Євроатому», від Європейського банку реконструкції та розвитку. Фактично, створилася ситуація, коли найбільша стратегічна енергетична компанія України не має можливості, взагалі, обслуговувати свої борги, розраховуватися по них. Це може призвести до критичної ситуації.

За словами народного депутата, ситуація є вкрай критичною та може поставити під загрозу подальше поглиблення співробітництва ДП «НАЕК «Енергоатом» із світовими та європейськими компаніями, донорами і міжнародними організаціями, а також негативно позначитися на інвестиційному кліматі та іміджі держави.

Олександр Домбровський анонсував реєстрацію в Парламенті найактуальнішого для енергогалузі у ситуації, що склалася, проекту  Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання міжнародних зобов’язань України  в частині безпеки експлуатації атомних електростанцій», прийняття якого унеможливить таку ганебну практику, як арешт рахунків і, як наслідок, унеможливлення повноцінної діяльності найбільшої і найекологічнішої компанії НАЕК Енергоатом:

– У нас були дуже складні переговори з профспілками атомників, які мітингували перед Адміністрацією Президента, перед Кабміном. Ми – спільно з Комітетом та Урядом – дійшли певної згоди щодо певних кроків, необхідних для стабілізації ситуації. Повідомляю,  що у Верховній Раді буде зареєстрований Законопроект, який в частині стосується продовження мораторію на борги компанії «Енергоатом» – «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання міжнародних зобов’язань України в частині безпеки експлуатації атомних електростанцій». Підкреслюю, сьогодні йдеться про безпеку експлуатації атомних блоків України. У цьому новому законопроекті, підписаному народними депутатами України, в тому числі тими, хто представляє свої виборчі округи, де розміщені чотири атомні станції, враховані зауваження Президента, які були висловлені, коли він підписав вето на попередній Закон про мораторій.

В. о. голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки також висловив серйозне занепокоєння щодо проблем із закупівлею вугілля.

– Кілька днів тому Комітет розглядав ситуацію, пов’язану із ціноутворенням на вугільному ринку, — зазначив Олександр Домбровський. – У нас були гарячі дискусії з представниками НКРЕ, і, на жаль, ми змушені сьогодні констатувати, що, фактично, на середину червня жодної тонни енергетичного вугілля марки «антрацит» не було завезено на територію України. Це говорить про те, що найближчим часом  можемо зіштовхнутися із проблемами теплової генерації, адже вугілля, яке в нас є на складі, спрацьовується, фактично, по 20 тис т щодня. Тобто для того, щоб збалансувати енергетичну систему України, доведеться використовувати або газо-мазутні блоки – це в кращому разі, а в гіршому – доведеться імпортувати електричну енергію.

Народний депутат небезпідставно вважає, що нині під загрозою зриву опинилися намічені темпи реформ в енергетичній галузі України:

– Сьогодні ми сподівались у Верховній Раді мати «енергетичний день».  І ще позавчора в порядку денному, практично, першими питаннями стояли два ключових законопроекти:  «Про незалежного регулятора» – в другому читанні, а в першому читанні – «Про  ринок електричної енергії в Україні». Підкреслюю, на жаль, вони перенесені в середину порядку денного і, скоріше за все, враховуючи «напружений» режим роботи Верховної Ради, ми знову не дійдемо до ключових енергетичних законів України. Отже,  зможемо до них повернутися через два тижні, а це означає, що ми ставимо під загрозу зриву швидкість реформування енергетичного сектору України. Я дуже стурбований тим, що ми не матимемо можливості глибокої,  серйозної фахової дискусії з урахуванням політичних аспектів стосовно законів «Про ринок електричної енергії» та «Про незалежного регулятора».

Олександр Домбровський нагадав, що прийняття Закону «Про незалежного регулятора», за словами Керівника представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського,  є одним із дуже небагатьох зобов’язань, ще не виконаних українською стороною для відкриття можливості надання другого траншу у розмірі 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *