Новому кладовищу у Вінниці бути. Його вистачить на 8 років

Новини Вінниці

Компромісу щодо облаштування нового кладовища, площею 32 гектари, яке розташується біля мікрорайонів Академічний та Сабарів, начебто, досягнуто. Бо альтернативи, як виявилося, немає. І хоча певні корективи на вимогу мешканців міська рада внести готова, але проблему вирішено буде максимум на 8 – 10 років. Аргументи та пропозиції щодо даного питання обговорили сьогодні, 11 квітня, під час зустрічі міської влади із представниками територіальних громад двох мікрорайонів.

Вимоги мешканців

На початку зустрічі представник громади були налаштовані категорично:

– Мешканці Академічного не хочуть, щоб кладовище було біля їх будинків. Про це було заявлено і на мітингу у п’ятницю, 8 квітня. І сьогодні, як і домовилися, прийшли до вас, аби обговорити чи є якісь альтернативи щодо переміщення кладовища, – сказав представник громади Віталій Донець.

 

– Спочатку хотілося би вивчити взагалі матеріали, на якій підставі взагалі було вирішено, що кладовище буде розташовуватися у Академічному, – продовжив інший представник мікрорайону Олександр Дроздик.

Також він надав у письмовій формі вимоги мешканців Академічного щодо благоустрою території, зокрема: додатковий муніципальний маршрут зі Шкуринців до залізничного автовокзалу, ремонт дороги та кругового повороту на Шкуринці, а головне – реконструкція очисних споруду Сабарові, неприємний різкий запах від яких часто доноситься і до мешканців Вишеньки.

Крім того, виникає питання із будівництвом дитячого садочку – в Академічного проживає чимало молодих родин із дітьми.

Альтернативи кладовищу немає

Вислухавши пропозиції, міський голова Сергій Моргунов відповів, що питання кладовища не є проблемного одного чи двох мікрорайонів, а важливим питанням для всього міста.

– Ми всі є жителями Вінниці. У місті проживає 372 тисяч людей, котрі є членами територіальної громади. Окрім усіх соціальних питань, які стосуються шкіл, дитячих садочків, благоустрою території, по великому рахунку для всіх нас є актуальним питання кладовища. Ви знаєте, що у місті є сім кладовищ, п’ять із них закрито – уже немає там де хоронити. Одне із найбільших кладовищ на межі Вінниці та Луки-Мелешківської зможе працювати максимум до року. Звичайно, міська влада має на такі речі реагувати і проблему вирішувати, – сказав Сергій Моргунов.

За його словами, міська рада над цим процесом розпочала працювати ще у 2007 році, коли формувався новий Генеральний план міста Вінниці. Тоді, ще на території Бохоницької сільської ради, в районі очисних споруд розміщення саме такого кладовища, яке би відповідало всім нормам. У 2012 році повністю було підготовлено пропозиції до Генерального плану Вінниці.

– Крім того, ми отримували від центральної служби Укрдержбудекспертизи, всі позитивні експертні висновки, і від санепідемстанції в тому числі, щодо можливості розміщення такого кладовища. Крім того, це питання ми погоджували із Бохоницькою сільською радою, – сказав міський голова.

Разом з тим він пояснив, чому нині альтернативи кладовищу у Вінниці немає.

– Щодо альтернативи, то будь яка сільська рада буда нам розповідати, що це не проблема сільської громади, а проблема міста Вінниці. До того ж, усі інші землі, які увійшли до меж Вінниці, уже розпайовані. У мене на черзі за землею 2700 бійців АТО. Ви пропонуєте на нормальних землях, придатних для ведення сільського господарства та садівництва, зробити кладовище, а бійцям дати землі в районі очисних споруд? Я не можу на це піти. Це перша позиція. Друга позиція – для цього потрібен час, аби пройти цю ж саму процедуру, яку ми проходили фактично з 2012 року. А це, не мало, не багато – 4 роки. У нас їх немає. І немає де хоронити людей. Тому принципова позиція, враховуючи ці аспекти, а нас на сьогодні немає альтернативи місця під кладовище. У нас може бути лише вирішення компромісних варіантів – в якому вигляді, на якій відстані, з якими умовами може бути розміщене це кладовище. Тут же в комплексі ми могли би розглядати питання, пов’язані з благоустроєм та розвитком мікрорайону Академічний, – відповів Сергій Моргунов.

Він нагадав також, що Академічний до території Вінниці увійшов у травні 2015 році. До того часу зобов’язання по благоустрою території було у відповідальності Бохоницької сільської ради і того забудовника, який прийшов на територію мікрорайону – це стосувалося не лише житлового масиву, а й будівництва садочків.

Компроміс

Попередньо під час перемовин було узгоджено певні корективи щодо меж кладовища. Так, було зазначено, що крайня точка поховань знаходиться на відстані 300 метрів від будинку. Представники громади попросили, щоб межу посунули ще на 100 метрів.

– Навколо кладовища буде паркан, а поза ним – іще зелені насадження. Це ще 50 метрів, тому межу можна максимально посунути на 50 метрів, – зазначив заступник міського голови Сергій Матусяк. – Крім того, заїзд на кладовище буде здійснюватися по Сабарівському шосе. Будівництва ритуального магазину в Академічному теж не буде.

Ці та інші питання буде детально обговорювати спеціальна робоча група, яку очолить перший заступник міського голови Ігор Корольчук. Також до робочої групи увійде блок архітектури, соціальний блок, і представники мікрорайонів Сабарів та Академічний. Запросять також забудовника, адже формальних відносин із ним міська рада немає – всі домовленості заключалися із Бохоницькою сільською радою.

– Щодо дороги, то цього року її ще не буде – в міському бюджеті на неї цьогоріч не було закладено коштів. Так само цьогоріч ми закупили 4 малогабаритних автобуси, їх уже розподілено по маршрутах. Тому ці питання будуть вирішуватися в наступному році. До того ж, перші поховання на новому кладовищі відбудуться не раніше, як через рік. Тому до того часу ці питання мають бути вирішені, – сказав Сергій Моргунов.

Що стосується очисних споруд, то, як пояснили у мерії, це власність «Вінницяоблводоканалу» – комунального підприємства Вінницької обласної ради. Підприємство уже замислилося над реконструкцією споруд – підписало інвестиційну угоду зі Світовим банком, який у рамках спеціальної екологічної програми виділить кошти.

– Але майте на увазі, що запах на 100 % не зникне. Для цього потрібні сотні мільйонів євро – таких можливостей не має ні «Вінницяоблводоканал», ні, тим більше, міська рада. Але реконструкція буде проводитися однозначно, – запевнив Сергій Моргунов.

Також додав, що питання кладовища перед містом знову постане через 8 -10 років – саме на стільки вистачить потужностей нового кладовища.

4 коментарів на “Новому кладовищу у Вінниці бути. Його вистачить на 8 років

  1. потр1бно будувати крематор1й.не треба закладати нов1 гектари п1д кладовища.урну з прахом можна хоронити б1ля могил померлих родич1в. давайте думати про майбутне наших д1тей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *