Спецрежим ПДВ для аграріїв – перша спільна перемога

Статті

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики на своєму засіданні прийняв 22-ма голосами рішення підтримати у першому читанні законопроект №3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників». Вважаю, що це перша наша спільна перемога сільгоспвиробників разом з депутатами-аграріями, які твердо і активно відстоювали свою позицію і під стінами Верховної Ради, і на податковому комітеті. Попереду найважливіша і найвідповідальніша боротьба в сесійній залі.

Хочу подякувати селянам, які два дні страйкували під стінами Верховної Ради України, бо без їхньої підтримки нам, народним депутатам, було дуже важко відстояти законопроект щодо повернення спецрежиму аграріям на парламентському комітеті з податкової та митної політики.

Уряд практично з початку своєї роботи ігнорував вимоги і селян, і сільгоспвиробників, і народних депутатів, підписуючи перший варіант Меморандуму з МВФ. Якщо 115 депутатів звертається до міністра щодо вирішення важливого для селян питання, а у відповідь отримують відписку від заступника міністра – це плювок у суспільство, у парламентаризм.

Тільки після переговорів з Президентом нам, п’яти народним депутатам, вдалося домогтись невеликих поступок, на які пішов уряд – переформатування спецрежиму. Найбільше такі податкові зміни вдарили по малих і середніх підприємствам, по тваринництву. Це б’є, в першу чергу, по нашому внутрішньому ринку. Я вважаю, що потрібно відновити спецрежим до 1 січня 2018 року, як це записано у Коаліційній угоді. А до цього часу – розробити певні механізми про дотування сільського господарства.

Нагадаю, що законопроектом пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу України, якими передбачається:

– заборона скасування контролюючим органом сум податкового кредиту за формальними ознаками: податковий кредит може бути скасовано виключно у разі виявлення помилки в ІПН платника або у формуванні його по неоподаткованих операціях;

– запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування: оприлюднення інформації щодо стану відшкодування ПДВ в розрізі окремих платників податків та заявлених ними до відшкодування з бюджету сум ПДВ;

– запровадження обов'язку відшкодування ПДВ виключно в порядку черговості надходження заяв;

– відновлення до 1 січня 2018 року дії спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства у редакції статей 2001 (крім абзаців тринадцятого-п'ятнадцятого пункту 2001.2 цієї статті) та 209 цього Кодексу, що діяла станом на 31 грудня 2015 року;

– незастосування до суб'єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом за допущення у період з 1 січня 2016 року до набрання чинності цим Законом помилок у податкових деклараціях, в яких відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *