Вінницька обласна дитяча лікарня обіцяє прозорість роботи благодійних фондів на своїй території

Новини Вінниці

Вінницька обласна дитяча лікарня 9 грудня підписала з благодійним фондом «Здорова родина» договір про співпрацю. Договір має забезпечити прозорість та підзвітність роботи фонду на території лікарні.

Олександр Ткаченко, менеджер всеукраїнської програми та експерт з протидії неформальним платежам за безкоштовну медицину («Інститут аналітики та адвокації»), зауважує, що цей договір — один із найкращих:

― Вінницький договір є гарним інструментом для здійснення контролю громадськістю за благодійництвом у лікарнях. Вимоги щомісячної звітності благодійної організації щодо зібраних та переданих лікарні коштів реалізовані вповні. Дуже важливо, що фінансова звітність стане доступною для всіх фізичних та юридичних осіб, ― пояснює Ткаченко. ― Лікарня звітуватиме щоквартально. Уся інформація буде у відкритому доступі. Це чи не найкращий приклад підписаного договору з ефективним механізмом звітності. Відтепер працівників лікарні не зможуть залучати до збору пожертв.

Координатори програми висловлюють позитивні сподівання щодо першого у Вінниці договору про співпрацю між фондом та лікарнею.

— Підписання договору між Обласною дитячою лікарнею та фондом — це результат прогресивної позиції головного лікаря Паненко В.В., який доклав величезних зусиль до розробки цього документу, — говорить регіональний координатор програми Тетяна Нікелсен. — На сьогоднішній день, в умовах постійного недофінансування, медичні заклади не зможуть вижити без співпраці з благодійними організаціями. Забезпечити прозорість та підзвітність роботи благодійних фондів на території лікарні можна, лише коли головний лікар сам зацікавлений в подоланні корупційних схем, забезпеченні прозорості у співпраці з фондами. Саме таку мету ставив головний лікар ОДКЛ, коли ініціював підписання договору з благодійним фондом. Паненко запевнив нас, що буде строго слідкувати за його дотриманням. Договір став першим результатом у забезпеченні прозорості та підзвітності роботи благодійних фондів в лікувальних установах.  Я переконана, що далеко не останнім.  

Восени у Вінниці була створена робоча група, спрямована на вирішення питання неформальних платежів, яка і розробила даний договір. У групу входять спеціалісти галузі охорони здоров’я, члени громадських організацій та представники благодійних фондів. 13 листопада за результатами їх роботи Департамент охорони здоров’я видав наказ про порядок взаємодії закладів охорони здоров’я та благодійних фондів. Завдяки цьому експерти передбачають швидке поширення практики підписання договорів іншими лікарнями.

Всеукраїнська програма протидії неформальним платежам за безкоштовну медичну допомогу — це ініціатива громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» та міжнародного фонду «Відродження», яка спрямована на збільшення прозорості у діяльності благодійних фондів на території закладів охорони здоров’я. Основний інструмент програми — підписання договорів, які роблять співпрацю БФ та комунальних закладів підзвітною суспільству.

Катерина Кролевська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *