Вінницька обласна лікарня імені Пирогова отримала унікальне обладнання

Новини Вінниці

Новий апарат для ендоскопічної ультрасонографії ЕндоУЗІ або EUS значно підвищує точність діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Як повідомляють на сайті Вінницької обласної ради, апарат ЕндоУЗІ – унікальне обладнання, таке є лише в кількох провідних клініках України. Він дозволяє поєднати ендоскопію та ультразвукове дослідження, забезпечуючи чітке й деталізоване зображення органів, що неможливо отримати за допомогою КТ, МРТ або звичайного УЗД. 

“Важливо, що цей метод не використовує рентгенівське випромінювання і має мінімальний ризик ускладнень. ЕндоУЗІ також дозволяє виявляти підслизові утворення та точно визначати їхню природу (доброякісні чи злоякісні), що критично важливо для вибору правильного лікування”, – розповідають у лікарні.

ЕндоУзі є обов’язковим при діагностиці таких захворювань, як рак шлунка, рак стравохода, пухлини прямої кишки, захворювання гепатобіліарної системи та підшлункової залози.

Нещодавно хірурги-ендоскопісти разом із фахівцями зі США провели унікальну онлайн операцію, використовуючи ЕндоУЗІ для біопсії підслизового новоутворення стравоходу. Спільними зусиллями вдалося точно діагностувати утворення, що є важливим для своєчасного і правильного лікування.


Фото: Вінницька обласна клінічна лікарня імені М. І. Пирогова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *