Закон про медичний канабіс набув чинності. Що тепер зміниться?

Новини Вінниці Новини України

Пацієнти матимуть ширший доступ для необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни. Закон регулює обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. А препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Виробництво ліків контролюватимуть на всіх етапах, а вирощувати рослину зможуть лише ті, хто отримає відповідні ліцензію та сертифікат.

Ліцензійні умови, які дозволять вирощувати медичний канабіс, незабаром розгляне Кабмін, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Серед вимог — вирощування в умовах закритого ґрунту та наявність цілодобового відеоспостереження з наданням безоплатного доступу до нього Нацполіції. 

Водночас насіння рослин повинні мати сертифікат якості та бути зареєстрованим в Держреєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Перевозити медичний канабіс та ліки з нього потрібно у супроводі державної охорони. Дозволяється також імпорт рослинної субстанції канабісу, якщо є дозвіл від Держлікслужби. 

Очікується, що ліки будуть у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст. Електронна система обігу ліків з медичного канабісу запрацює восени цього року. 

Цитата. «Медичний канабіс — це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо»,кажуть у Міністерстві охорони здоровʼя.

Контекст. Володимир Зеленський торік під час виступу у Раді в День Конституції закликав: «Щоб українкам та українцям не довелося терпіти біль, стрес та травми війни, ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу». 

Олександр Ябчанка — колишній речник МОЗ, а з початком повномасштабного вторгнення — боєць роти «Гонор», вбачав проблему у тому, що медичний канабіс називають наркотиком і кажуть, що це знаркоманення нації й так далі. Адже це — маніпуляція.

Цитата. «Для військових медичний канабіс важливий, перш за все як засіб, що знеболює», — розповів Ябчанка НЗЛ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *