«Як накопичити фінансову подушку: поради банкіра»

Новини Вінниці Статті

Фінансова подушка безпеки зараз актуальна як ніколи. Грошовий запас, що може допомогти пережити скрутні часи потрібен завжди, але під час повномасштабної війни його необхідність особливо зростає. Експерти говорять про те, що відкладати кошти – це навичка, яку варто сформувати й зробити цей процес звичним й рутинним. Головне – навчитися зберігати певну частину грошей.

Іван Мичло, начальник Львівського відділення “RwS bank”, нагадує, що на накопичення впливає загальний стан економіки: інфляція, процентні ставки за депозитами та облігаціями, курс валют. Експерт також розповідає, у якій валюті краще зберігати кошти. 

“Найпопулярніший спосіб заощаджень в Україні – це купівля валюти, переважно долар, рідше євро. Оптимально мати 50% коштів у валюті та 50% – у гривні. Головна перевага валюти – висока ліквідність – її можна легко та швидко обміняти на гривню. Раджу, тримати вдома достатню суму коштів яка потрібна для забезпечення комфортного життя впродовж 2-3 місяців, решту краще намагатися інвестувати”, – говорить Іван Мичло. 

Ще один варіант – купівля банківського золота. Ціна золота 12 квітня 2024 року встановила черговий рекорд. Вперше золото подолало позначку в 2400 доларів за унцію. 

Експерт радить, щоб накопичити якомога більше коштів варто дотримуватися наступних рекомендацій: 

  • – систематично відкладати певний відсоток від отриманого доходу. Це може бути 10-15% від зарплати та додаткових коштів. Варто автоматизувати процес за допомогою постійного переказу грошей на окремий рахунок одразу після отримання доходу;
  • – скоротити необов’язкові витрати. Краще відмовитися від зайвих покупок та розваг;
  • – шукайте додатковий підробіток у вільний час, який дозволить швидше накопичити кошти;
  • – після того, як ви сформуєте достатній запас заощаджень, розгляньте можливість інвестування решти “вільних” коштів для збільшення їх приросту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *