Вінницькі голубці увійшли до списку нематеріальної культурної спадщини України

Новини Вінниці

Новий елемент НКС від Вінниччини – в Національному реєстрі! Це всім відомі і улюблені голубці. Річ у тому, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоч спосіб приготування може відрізнятися в різних куточках.

Виявилось, що звідусіль посипались пропозиції щодо внесення цієї традиційної страви до Національного переліку. Ініціатором подання стала Одещина. Згодом приєдналися інші області. Довелось шукати компроміс.

«Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб «Готуємо голубці разом». Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів – маминих, бабусиних… Скажімо, одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля. Після перегляду флешмобу всім захотілося доєднатися до популяризації голубців.

І от – Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023року занести елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці» до Національного переліку куди увійшла Вінниччина.» – йдеться у дописі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *