Великдень 2023: коли і як відзначається, чи буде вихідний

Новини Вінниці Новини України

Великдень – перехідне свято, дата якого залежить від місячного календаря, але він завжди відзначається в неділю. Перед Великоднем віруючі очищають тіло, дотримуючи суворий 50-денний Великий піст 2023.

Визначають, коли Великдень 2023, наступним чином: дивляться, коли настане перший повний місяць після дня весняного рівнодення (21 березня). Найближча до цієї повні неділя і є днем Великодня. Якщо ця дата випадає на єврейське свято Песах, то Великдень переноситься на тиждень вперед.

Православна Пасха 2023 відзначається 16 квітня. У католиків Великдень у 2023 році відзначається на тиждень раніше – 9 квітня.

Великдень завжди випадає на неділю, тому сам по собі є вихідним днем. В Україні офіційним вихідним також є Великодній понеділок. Однак через дію воєнного стану додаткові вихідні на Великдень в Україні скасовуються, і понеділок 17 квітня буде звичайним робочим днем.

Втім, рішення про надання вихідного залишається за роботодавцем. Також вихідний на Великдень можливий у тому випадку, якщо воєнний стан скасують до 16 квітня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *