Вартість борщу в Україні за рік зросла на 30%

Новини Вінниці Новини України

Вартість борщу в Україні зросла на 30% за рік, свідчить свіжий «індекс борщу» від експертів компанії BRDO.

У лютому 2022 року порцію борщу на чотирьох осіб можна буде приготувати за 80,92 гривень. Водночас у лютому 2021 року така ж порція борщу вартувала 62,06 гривень.

Зображення: BRDO

У BRDO зазначають, що за рік подорожчали всі інгрідієнти, однак найбільше – овочі. Ціна на буряк і моркву зросла більш ніж вдвічі, а вартість капусти – в чотири рази.

Щоб придбати 500 грамів капусти, потрібно заплатити майже 21 гривню. Рівно рік тому ціна за таку ж капусту становила 5,45 гривень.

Згідно з дослідженням, єдиним овочем, ціна якого зросла неістотно, стала картопля. Також, за словами дослідників, не істотно подорожчали свинина та сметана.


У 2022 році українська гривня піднялася за «індексом Біг Мака». Ціна «Біг Мака» в Україні становить 69 гривні, у США – 5,81 долара. За підрахунками з курсом 1 долар=28,37 гривні виходить, що українська валюта недооцінена на 58,1% щодо долара.

У січні 2022 року в Києві відкрили конкурс на створення артоб’єкта, присвяченого борщу. Його організували шеф-кухар Євген Клопотенко та Київська міська рада.

У жовтні 2020 року борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. А в березні 2021 року Україна подала офіційну заявку на внесення борщу до переліку спадщини ЮНЕСКО. Заява складається з понад 700 сторінок доказів того, що борщ походить з України. Зазвичай, розгляд заявки триває до двох років.

У лютому 2021 року американське видання CNN включило український борщ у свій перелік 20 найсмачніших супів світу.

Джерело новини

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *