Перший «зорепад» року: вінничани можуть спостерігати метеорний потік Квадрантиди

Новини Вінниці

Після заходу сонця, сьогодні, 4 січня, мешканці Вінницької області зможуть спостерігати пік метеорного потоку Квадрантиди. Про це інформують у Вінницькому планетарії.

У закладі зазначають, що пік «зорепаду» припав на 3-4 січня, тож ввечері та вночі усі охочі зможуть неозброєним оком побачити понад 100 «зірок, що падають» за годину. Швидкість об’єктів може досягати 40 кілометрів на секунду.

Зауважимо, що Квандрантиди — перший з трьох найпотужніших метеорних потоків впродовж року, наступні два — це Персеїди в серпні, та Гемініди в грудні. Квадрантиди починаються з 28 грудня та закінчуються 7 січня. В основному, Квадрантиди дають велику кількість слабких метеорів з середньою швидкістю.

Прабатьком Квадрантид є неактивне зараз астероїдоподібне тіло (196256) 2003 EH1, що обертається навколо Сонця за 5.5 років. Ймовірно, у минулому воно було кометою. Радіант потоку – у сузір’ї Волопаса, ліворуч від ручки Ковша у сузір’ї Великої Ведмедиці; раніше у цій ділянці неба виділялося сузір’я Стінного Квадранта, від якого й пішла назва Квадрантид.

Спостерігати метеорний потік найкраще у другій половині ночі, коли радіант буде найвище над горизонтом та на відкритій місцевості, далеко від міських вогнів.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *