«Шоу двійників» на виборах: у Липовці ТВК підконтрольна УСГ відмовилась зняти з реєстрації кандидата-«клона»

Новини Вінниці

Липовецька територіальна виборча комісія відмовила у скасуванні реєстрації «клона» кандидата на посаду голови громади Василя Авраменка. Повний тезка представника «Європейської Солідарності», зареєстрований як самовисуванець, бажав відмовитись від участі у передвиборчих перегонах, однак чоловікові відмовили у його конституційному праві нікуди не обиратись. У «ЄС» збираються звертатись до суду, оскільки вважають, що «клона» їх висуванця залишили у виборчому процесі без законних підстав.

Сьогодні, 11 жовтня, відбулось чергове засідання Липовецької ТВК, на якому було розглянуте рішення щодо зняття з реєстрації кандидата на посаду голови громади Василя Авраменка (самовисуванця).

На засіданні був присутній сам кандидат, який подав заяву про зняття з виборів, та його повний тезка Василь Петрович Авраменко – кандидат від «ЄС». Для останнього недопущення до виборчого процесу нікому невідомого у Липовці «двйника» було справою честі.

Після години безконструктивних обговорень на підвищених тонах, виборча комісія абсолютною більшістю голосів утрималася від зняття кандидатури Авраменка – «клона». За те, щоб анулювати його реєстрацію, проголосували 4 члени ТВК, ще 11 – вмили руки, себто «утримались». Примітно, що на рішення не вплинула навіть телефонна консультація із ЦВК, де чітко роз’яснили: відмовляти кандидату, який бажає знятись з виборів – протизаконно. Щонайменше, у ТВК мають бути чіткі підстави для відмови.

Втім, ТВК Липовця, вочевидь, живе за якимись іншими законами, а тому залишила кандидата «у грі» під приводом, що буцімто на нього могли чинити тиск. Сам кандидат це кілька разів спростовував. Більше того – ТВК не допустила до участі у засіданні його адвоката, який міг би надати йому оперативну юридичну допомогу.

«Ніхто не чинив на мене тиск. Це моє особисте рішення – зняти свою кандидатуру з виборів», – стверджував Авраменко-самовисуванець.

Інший Авраменко, той, що від «ЄС», резонно зауважував, що не розуміє чому ТВК спокійно і без жодних питань зареєструвала кандидатом його повного тезку з Вінниці, але «встала у позу», коли той забажав «знятись» з виборів.

«Чи нормально було реєструвати мого повного клона, не питаючи його мотивації? А тепер ви питаєте його про мотивацію скасувати реєстрацію?»

У коментарі для «Вінниця.ОК» кандидат від «Європейської Солідарності» зауважив, що вбачає у таких діях ТВК спробу зірвати вибори на користь третіх осіб.

«Те, що сьогодні відбувалось у виборчій комісії більше схоже на цирк. Мій “двійник” сьогодні добровільно приїхав і подав заяву на скасування реєстрації. По закону комісія мала спокійно скасувати його реєстрацію і питання було б закрите, вибори голови Липовецької громади пройшли б чесно. Однак, пішовши на поводу у членкині ТВК від однієї політичної сили, комісія цього не зробила. Вона тиснула на колег, і в підсумку вони проголосували за те, щоб утриматись від ухвалення рішення. І це при тому, що мій “двійник” приніс нотаріально завірену заяву і навіть під камеру говорив, що добровільно знімається з виборів, бо не хоче асоціювати себе з тими брудними методами, якими певні сили “роблять” ці вибори. З його слів, він не знав ані про мене, ані про мою реєстрацію кандидатом. До речі, ЦВК зараз всіляко бореться із технологією “двійників”, у Черкаській області навіть порушили кримінальне провадження у випадку, схожому на наш. Ми будемо звертатись до суду», – каже він.

Для довідки

Відповідно до виборчого законодавства, у разі звернення кандидата на посаду голови сільської, селищної чи міської ради не пізніше за 19 днів до виборів із заявою про скасування реєстрації, така заява має бути засвідчена ТВК.

Лише впродовж останнього місяця у ЦВК кілька разів наголошували, що використання технології «двійників» є недопустимим.

У діях ТВК можуть спостерігатися ознаки правопорушення, передбаченого статтею 157 ККУ – перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача. За таке правопорушення передбачено від трьох до семи років ув’язнення.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *