«Стратегу» Гройсмана визначили заставу у справі щодо розкрадання цінних земель

Новини Вінниці

Заставу у 523 380 гривень визначив Вищий антикорупційний суд для колишнього начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, якого НАБУ і САП підозрюють у розкраданні 17 гектарів особливо цінної землі. Відповідне рішення щодо Юрія Козака ВАКС ухвалив 17 вересня.

На підозрюваного також поклали зобов’язання: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним ексдиректором ДП «Дослідне господарство «Бохоницьке», а також свідками.

Як повідомлялося раніше, 10 вересня НАБУ та САП повідомили про підозру Юрію Козаку – колишньому начальнику обласного Держгеокадастру та кандидату у депутати облради від «Української стратегії Гройсмана».

За інформацією НАБУ, Козак разом із керівником підприємства у складі Національної академії аграрних наук України підробив документи, що дозволили в обхід законної процедури (без згоди Кабінету Міністрів України) передати у приватну власність 10 земельних ділянок особливо цінної землі загальною площею 17,11 га. За оцінками слідства, дії підозрюваних завдали державі збитків на суму 11,6 мільйонів гривень.

Для здійснення оборудки ймовірні зловмисники «прикрились» легендою про надання землі нібито співробітникам державного підприємства для ведення особистого селянського господарства. Однак, як встановило слідство, майже всі отримувачі ділянок до ДП не мали ніякого відношення. До того ж, серед власників ділянок виявився близький родич керівника ДП.

Підозрюваним інкримінують:

  • Ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою – від 7 до 12 років позбавлення волі).
  • Ч.1 ст. 366 (Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів – караються штрафом до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *