НАБУ підозрює «стретега» Гройсмана у розкраданні земель вартістю 11 мільйонів гривень

Новини Вінниці Топ

Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомили колишньому в.о. директора державного підприємства та екскерівнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про підозру в розкраданні 17,11 гектарів особливо цінної землі. За оцінками слідства, дії підозрюваних завдали державі збитків на суму 11,6 мільйонів гривень. Один з фігурантів справи – колишній кандидат у депутати обласної ради від «Української стратегії Гройсмана» Юрій Козак.

За інформацією НАБУ, керівник підприємства у складі Національної академії аграрних наук України та керівник обласного Держгеокадастру підробили документи, що дозволили в обхід законної процедури (без згоди Кабінету Міністрів України) передати у приватну власність 10 земельних ділянок особливо цінної землі загальною площею 17,11 га.

Для здійснення оборудки підозрювані «прикрились» легендою про надання землі нібито співробітникам державного підприємства для ведення особистого селянського господарства. Однак, як встановило слідство, майже всі отримувачі ділянок до ДП не мали ніякого відношення. До того ж, серед власників ділянок виявився близький родич керівника ДП.

За клопотанням НАБУ і САП на земельні ділянки, незаконно сформовані за рахунок особливо цінних земель, накладено арешт.

Зауважимо, що, відповідно до повідомлення НАБУ, злочинні оборудки із землею були здійснені впродовж 2016-2017 років. У цей час ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області очолював Юрій Козак. У лютому – липні 2020 року Козак керував ДП «Науково-дослідний інститут землеустрою». Він же восени 2020 року балотувався до Вінницької обласної ради за списками «Української стратегії Гройсмана».

Підозрюваним інкримінують:

  • Ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою – від 7 до 12 років позбавлення волі).
  • Ч.1 ст. 366 (Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів – караються штрафом до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *