Вінничанин пропонує створити у місті сміттєсортувальні станції

Новини Вінниці

Мешканець Вінниці Дмитро Кошевець пропонує створити у місті станції із сортування сміття. Свою пропозицію громадянин висловив у петиції до міської ради.

«Наразі в нашому місці присутні так звані “пункти прийому вторинної сировини”, але більшість з них орієнтовані на великі партії склотари або ж там настільки брудно, що бажання ще раз прийти туди одразу відпадає. Такі “точки” більше орієнтовані на безпритульних, які приносять склотару з сміттєвих баків і запах в цих приміщеннях стоїть відповідний. Зараз правильне сортування сміття тримається на благодійних організаціях, які працюють в 0, існуюючи за кошти від благодійних внесків. Правильне сортування – це пункти, де приймають чисте і сухе паковання, розподілене за різними фракціями, і після накопичення достатньої кількості відправляють на завод виробника для повторної переробки, неліквідні пластики – на спалювання, небезпечні відходи (батарейки, лампочки, шини) – на безпечну утилізацію. Прикладом такої організації є NoWaste (https://nowaste.com.ua/), яка, на жаль, має лише один філіал в Києві, але за рахунок соціальних медіа і правильного підходу вони чудово справляються зі своєю місією.

Для закріплення звання найкомфортнішого міста пропоную виділити кошти з бюджету на існування такої станції сортування. Наступним кроком має стати закріплення норм сортування на рівні законів, та поступове зменшення кількості несортованих відходів, які осідають на сміттєзвалищах. Важливим пунктом є те, щоб сортування було не тільки на папері, коли після сортування сміття вантажать в одну машину і вивозять на полігон, а з подальною переробкою і спалюванням. Давайте зробимо наступний крок на шляху до чистого довкілля!»
, – звертається  до містян Дмитро.

Підтримати петицію можна за посиланням впродовж наступних 14 днів. Міська рада розгляне звернення, якщо воно набере щонайменше 350 підписів.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року на Вінниччині презенували регіональний план управління відходами, яким передбачено поділити область на чотири кластери.

До слова, в Єдиній системі місцевих петицій також можна підписати звернення щодо порятунку Вишенського озера у Вінниці.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *