Олена Верлан-Кульшенко: «Прориву від зустрічі Зеленського з Байденом чекати не варто»

Новини Вінниці Новини України Топ

У контексті порозуміння, яке знайшли США та Німеччина у питанні будівництва «Північного потоку-2», офіційний візит президента Володимира Зеленського до Вашингтону навряд чи стане проривом в українсько-американських відносинах. При цьому для досягнення успіхів на дипломатичній арені, Офіс президента використовує політичний шантаж. Таку точку зору висловила громадська діячка та волонтерка, депутатка Вінницької міської ради від «Європейської Солідарності» Олена Верлан-Кульшенко в етері телеканалу «Прямий».

«За чим їде Зеленський до Байдена? За гарними фотографіями, за фотосесією. Маємо констатувати: угода між США та Німеччиною підписана, і ця угода на даний момент нічого не гарантує Україні. Саме висловлювання, про те, що санкції проти «Північного потоку-2» будуть запроваджені у разі, якщо Росія розпочне агресію проти України, ніяк нас не убезпечує. Ну добре, а якщо Росія розпочне агресію взимку? Німці відмовляться від того, щоб опалювати власні будинки, і запровадять санкції? Абсолютно ні! Говорити про те, що під час візиту Зеленського до США відбудеться щось проривне,  неможливо», – заявила вона.

Разом з тим, відзначає пані Олена, Офіс президента України робить Адміністрації Джо Байдена  прозорий натяк: «якщо ви нас не підтримаєте, ми «розвернемося» на Схід».  

«Політика Зеленського на прихований шантаж продовжується. Офіс президента вже повідомляє, що далі Зеленський відправиться в азійський дипломатичний тур. Візьмуть кредити у Китаю і таким чином змусять США знову подивитись на нас, щоб не втратити остаточно. Тому говорити, що президент Зеленський їде до США за якимись реальними кроками непереконливо», – каже вона.

Водночас, Олена Верлан-Кульшенко підкреслила, що зустріч президента Зеленського із президентом Байденом стане останнім у поточному році шансом України відстояти свої позиції на міжнародній арені, а тому  наші дипломати мають докласти зусиль, щоб домогтися хоча б незначного прогресу в українсько-американських відносинах

Про що йде мова?

Нагадаємо, минулого тижня США та Німеччина домовились про російський газопровід «Північний потік-2». За домовленістю,США не будуть запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, яка володіє газопроводом. Німеччина обіцяє допомогти розвитку енергетики України. Обидві сторони разом зобов’язались вжити заходів проти Росії, якщо вона спробує позбавити Україну газового транзиту.

На фоні цієї події Володимир Зеленський здійснить офіційний візит до США, де проведе перемовини із президентом США Джозефом Байденом. Візит запланований на 30 серпня. Як зазначають в Офісі Президента України, в рамках візиту президенти мають підписати три двосторонні угоди. Вони стосуватимуться оборонного партнерства, проєктів у сфері досліджень, розробок, випробувань та оцінки й співпраці у космічній галузі.

Крім того, в ОП анонсували заплановане на друге півріччя 2021 року «азійське турне» президента Зеленського. Очікуєтья, що українська делегація відвідає Китай, Індію, Південну Корею, В’єтнам, Таїланд, Сінгапур та країни Перської затоки.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *