Депутати ЄС у Вінницькій облраді вимагають виділити на субсидії ще 10 мільярдів гривень

Відео Новини Вінниці Топ

Збільшити видатки на субсидії на 10 мільярдів гривень та проінформувати громадян про нові правила нарахування адресної допомоги – ці та інші вимоги до Кабінету міністрів висунула фракція «Європейської Солідарності» у Вінницькій обласній раді. Відповідне звернення  до урядовців зачитала з трибуни депутатка Ірина Клесник, проте на голосування документ не виносився.

За словами Ірини Колесник, під тиском «Європейської Солідарності» Кабмін вже вніс зміни до скандальної постанови №420, яка ліквідовувала місцеві комісії для призначення субсидій та зобов’язувала всіх субсидіантів наново переоформити допомогу, здавши заяву і декларацію доходів і видатків.

«Європейська Солідарність вимагала негайного скасування постанови уряду щодо нового механізму субсидій і повернення до запровадженої у 2015-2017 роках системи субсидій, в тому числі і переоформлення субсидій автоматично. Сьогодні, під нашим тиском, уряд вніс суттєві зміни до своєї постанови, і тепер 75% отримувачам субсидій допомога буде нарахована автоматично. Це наша спильна перемога!», – зазначила депутатка.

Проте, Ірина Колесник зазначила, що «Європейська Солідарність» надалі слідкуватиме за політикою Кабміну щодо субсидій і висловила такі вимоги до урядовців:

  • Широко проінформувати українців про нові правила оформлення субсидій;
  • Негайно зняти ажіотаж навколо управлінь соцзахисту та надати їм можливість автоматично перераховувати громадянам субсидії на новий термін;
  • Надіслати громадянам, які мають здати заяву на оформлення субсидії, зразок документа;
  • Забезпечити заходи противірусної безпеки в адміністративних будівлях;
  • Забезпечити місцеві органи влади необхідним програмним забезпеченням для автоматичного перерахунку субсидій на новий сезон;
  • Збільшити видатки на субсидії у 2021 році на 10 мільярдів гривень (вимога адресована до Верховної Ради, як до розпорядника державного бюджету).

Зауважимо, що зачитане пані Іриною звернення на голосування не виносилось. Його, разом із іншими депутатськими зверненнями, заслухали вже після того, як було вичерпано порядок денний.

Варто пояснити

Відповідно до постанови Кабміну №420, кожна родина, яка отримує субсидію, для її переоформлення повинна заново здати заяву і декларацію доходів і видатків. Відтак, близько 3 мільйонів родин мають знову зібрати необхідні документи та відстояти цергу у Центрах надання адміністративних послуг, щоб отримати допомогу від держави. Велике занепопкоєння викликав той факт, що оббивати пороги адміністративних будівель субсидіанти, а це передусім люди поважного віку, повинні у розпал пандемії.  

Крім того, своїм рішенням уряд ліквідовував комісії місцевих органів влади щодо призначення субсидій. Ці комісії розглядали різні життєві ситуації претендентів на субсидії, винятки з правил та особливості кожної родини. Станом на сьогодні – блтзько 40% субсидій було призначено саме цими комісіями.

До слова, у 2017 році житлову субсидію отримували близько 7 мільйонів домогосподарств, на забезпечення допомоги було виділено 72,4 мільярди гривень з державного бюджету. А під час опалювального сезону 2020-21 субсидію отримували лише 2,9 домогомподарств, при цьому на відповідні потреби було виділено 36,6 мільярдів гривень.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *