У костелі на Вінниччині 95-річний музикант грає на 200-річному органі

Відео Новини Вінниці

У Римо-католицькому костелі, що в селі Мурафа, грає на органі 95-річний Євген Сфарцевич. Як повідомляє телеканал «Суспільне.Вінниця», пан Євген  переїхав до України з Білорусі.

На органі грав ще батько Євгена Сфарцевича, репресований радянською владою. На органі тепер грають його син та донька.

При костелі Євген Сфарцевич створив церковний хор. Раніше він нараховував до сотні учасників. З ним, пригадує, і на гастролі їздили.

Навіть старожили костелу не пам’ятають, хто ще тут грав на органі. Хорист Станіслав Бернацький каже – пан Геник був завжди. Ще кілька років тому цими сходами піднімався щодня, а тепер лише щонеділі.

«Я відколи пам’ятаю, то він грає на органі, ще дочка його грала. Всі ноти пише самостійно. Раніше він ще й добре співав, а зараз вже не може», — каже Станіслав Бернацький.

«Ми двічі з хором були в Польщі. Нас по телевізору показували, радіо транслювали. Ми 12 місце зайняли», — розповідає Євген Сфарцевич.

Пан Євген іронізує: таких «дорослих» у селі залишилося лише троє: він, костел та орган. Такого інструмента, розповідає він, в Україні навряд чи знайдеш. Він зберігся у первісному вигляді і йому близько 200 років.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *