12 заступників і радників. Скільки вінничани витрачають на «групу підтримки» Моргунова

Новини Вінниці Статті Топ

П’ять заступників та сім радників ‒ саме стільки на сьогодні допомагає міському голові Вінниці Сергію Моргунову. Загалом вони отримують 351 тисячу гривень зарплатні. Більше половини цієї суми ‒ 237 тисяч гривень ‒ отримують заступники Моргунова. Посади помічників мера у Вінниці нема.

Рух «ЧЕСНО» проаналізував, скільки мери обласних центрів України мають радників, заступників та помічників. І хоча Вінниця не відзначилася найбільшою зарплатою радників та заступників міського голови по Україні, у порівнянні із регіонами-сусідами місто все ж по-своєму виділяється. Якщо, звісно, не рахувати Київ.

«Вінниця у порівнянні»

Згідно з інфографікою «ЧЕСНО», Сергій Моргунов має 5 заступників та 7 радників. Загалом на 12 осіб припадає 351 тисяча гривень на місяць. З них 237 тисяч гривень ‒ загальна зарплата заступників. При тому, що навантаження на кожного з них ‒ 78 тисяч вінничан.

Порівняймо з сусідом-мільйонником ‒ Одесою. Тут мер має 6 заступників та одного радника. На сім осіб витрачається 281 тисяча гривень на місяць. Загальна зарплата заступників ‒ 264 тисячі гривень. Решта ‒ зарплата радника. Ніби числа не радикально різняться, але на кожного з шести заступників Труханова припадає навантаження в 170 тисяч населення. Та і понад мільйон населення Одеси ‒ навантаження, важко порівнюване з неповними 400 тисячами населення Вінниці (за інформацією української Вікіпедії, станом на 1 січня 2021 року населення міста становить 370,6 тис. осіб).

Далі візьмемо Кропивницький. Тут мер має 4 заступника та одного радника. Загалом на зарплату для п’ятьох осіб в місяць припадає 260 тисяч гривень. З них 244 тисячі ‒ на заступників. Навантаження на кожного з них ‒ 58 тисяч мешканців міста. За даними «ЧЕСНО», в заступників мера Кропивницького одні з найвищих зарплат по Україні. В середньому ‒ понад 60 тисяч гривень на одного.

Черкаси. Тут мер має чотирьох заступників та шістьох радників і помічників. Загалом на 10 осіб йде 257 тисяч на місяць. На заступників припадає частка в 198 тисяч гривень. Навантаження на кожного з «квартету» ‒ 69 тисяч населення.

Київ. Попри те, що важко порівнювати непорівнюване, але все ж спробуймо. Варто зауважити, що Київ як столиця має особливий статус. Таким чином, мер Кличко має 1 заступника. Але голова Київської міської державної адміністрації Кличко має вже 10 заступників. На неповну дюжину заступників пана Віталія припадає 442 тисячі гривень на місяць. Але і навантаження на кожного з них ‒ без малого 269 тисяч киян. Окрім того, Віталій Кличко має ще трьох радників і помічників. Загалом, на штат «підмоги» Кличка у Києві витрачається 491 тисяча гривень на місяць.

Північний сусід Житомир. В міського голови Житомира є чотири заступники, на яких витрачається 173 тисячі гривень на місяць. Навантаження на кожного з них ‒ 66 тисяч населення. Загальний штат підтримки житомирського мера ‒ 6 осіб, на яких витрачається 194 тисячі гривень на місяць.

Хмельницький. Мер має чотирьох заступників, загальна зарплатня яких ‒ 181 тисяча гривень. Навантаження на кожного з них 73 тисячі населення. Також мер має ще одного помічника/радника. Загальні витрати на п’ятьох осіб складають 202 тисячі.

«Ліричний відступ»

Звісно, всі вище наведені цифри непорівнювані з «лідером» по Україні, мером Івано-Франківська, яким є Руслан Марцинків. У пана Руслана в загальному «загашнику» заступників, радників та помічників ‒ 32 особи, які щомісячно отримують 730 тисяч гривень. З них заступників ‒ 9, і вони загалом отримують 278 тисяч на місяць. Навантаження на кожного з них ‒ 32 тисячі населення.

Варто зазначити, що бюджетний дефіцит Франківська перевищує 500 мільйонів гривень.

Висновки

Безумовно, у Сергія Моргунова не найбільш дороговартісні радники та заступники, але їхня кількість ‒ одна з найбільших серед регіонів-сусідів. Важко судити, чи потрібно меру міста в неповні 400 тисяч населення 7 радників та 5 заступників, коли в сусідній «мільйонній» Одесі їх усього 7.

Детальніше по всіх регіонах – в інфографіці нижче:

Довідково (за інформацією руху «ЧЕСНО»)

В аналітиці враховувалися лише ті особи, що працюють у міськрадах та їхніх виконавчих органах на платній основі. І дуже важливо, на думку членів руху, співставляти кількість населення з кількістю заступників мерів.

Інфографіка ‒ «ЧЕСНО», заголовне фото ‒ з сайту Вінницької міськради

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

1 коментар на “12 заступників і радників. Скільки вінничани витрачають на «групу підтримки» Моргунова

  1. Поцікавтесь, а який автопарк у міської ради, міськвиконкому. Спочатку мера возили на новому бусі Фольсваген, а тепер зявився новий бус мерседес? Скільки це все коштує?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *