Безкоштовний транспорт – можливий! Якби вінницька влада себе менше хвалила

Новини Вінниці Статті Топ

Є у Вінниці власне телебачення «Віта». Офіційна назва – Міське комунальне підприємство – інформаційно-телевізійне агентство «Віта». Скороченням МКП за часів Незалежності стали називати більшість міських структур, у першу чергу колишні ЖЕКи. Та на відміну від ЖЕКів, «Віта» не дбає про чистоту вулиць чи справну роботу міських комунікацій. Комунальне телебачення мало б турбуватися про мешканців Вінниці, за кошти яких і існує «Віта». Однак дбає цей телеканал лише про міську владу.

У кожних новинах чи програмах з усіх боків розхвалюють мера Сергія Моргунова та Українську стратегію Гройсмана. Деколи доходить до абсурду. Так, за даними Інституту масової інформації, подекуди у новинах комунального телеканалу «Віта» до 35% наповнення є оспівуванням чеснот мера та його команди.


Найбільш кричущий приклад – публікація рейтингів кандидатів-мажоритарників під час парламентської передвиборчої кампанії 2019 року. Як зазначено на фб-сторінці Інакше: “Тоді нам за наші ж гроші розповіли, що кандидати від партії імені харизматичного брюнета – Кістіон та Марцинковський, ну, просто порвуть всіх конкурентів на 11 та 12 округах (Вінниця). Нам казали, що Кістіон набере 26,6%, а Марцинковський – 30,7% голосів. Що ж в підсумку? Обидва не набрали й 10%, а компанія «АМА», що проводила висвітлене «Вітою» соцопитування, виявилася шарашкою а-ля «Роги та копита»”.


Цікаво, що у міській програмі – телепередачі визначені як такі, що «дозволяють представникам влади побачити проблему з позиції пересічного вінничанина і запропонувати варіанти її вирішення». Але вінничани бачать лише одні й ті ж обличчя політиків Тож не дивно, що телеканал не дуже хочуть дивитися, про що свідчать невтішні рейтинги «Віти».


Зазначимо, що за останні п’ять років «ВІТА» отримала з вінницького бюджету майже 75 мільйонів гривень. Причому в останні роки бюджет зростав у геометричній прогресії! Так, у 2018 році Вінницька міськрада виділила на підтримку телеканалу 11,2 млн. грн.., у 2019 – 17,2 млн. грн.., а у 2020 – 20,8 млн. грн. Зважаючи на невтішну економічну ситуацію у державі, команда Моргунова вирішила не злити вінничан, і виділила на цей рік власному ТБ лише 22,6 млн. грн. Витяги з бюджетів на кожен рік подаємо нижче:

2018 рік:

2019 рік:

2020 рік:

2021 рік:

Тільки за отримані «Вітою» минулого року гроші можна було б встановити 400 добротних дитячо-спортивних майданчики. Якщо ж узяти всі витрати на цей телеканал з міського бюджету за останні 6 років (а це фактично – гроші вінничан), то отримаємо 95 мільйонів гривень! Та за ці гроші можна було б купити новий транспорт, відремонтувати десятки вулиць, сотні тротуарів, повністю відновити Центральний стадіон і зробити ще багато корисних для суспільства справ. Натомість, Моргунов і команда відібрали останнє у пільговиків – право на безкоштовний проїзд. А якби вони не хвилили себе любимих, то Вінниця могла б не те, що пільговиків, а всіх мешканців на пару років забезпечити безкоштовним проїздом у громадському транспорті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *