На Вінниччині встановили барельєф Данилу Нечаю

Новини Вінниці

У селі Черемошне Тиврівської громади встановили меморіальний барельєф брацлавському полковнику Данилу Нечаю. Скульптуру розмістили на пам’ятнику-обеліску на честь полководця, про що повідомляє громадський активіст Володимир Барцьось.

«Силами Тиврівської і Вінницької громад встановлено меморіальний барельєф, присвячений Брацлавському полковнику, Герою національно-визвольної війни середини 17 ст. Данилові Нечаю, з нагоди 370-ої річниці оборони містечка Красне козаками від польських військ та героїчній загибелі у цій битві Данила Нечая!», – пише Волоидимир Барцьос на своїй сторінці у Facebook.

Возможно, это изображение (на открытом воздухе и памятник)

На барельєфі відтворено єдине знайдене на сьогодні  зображення Данила Нечая зі срібного медальйону 19 ст., православний козацький хрест та герб козацько-шляхетської родини Нечаїв. Данило Нечай зображений в типовому козацькому одязі того часу, тримає лівою рукою пірнач – символ влади полковника Війська Запорозького, а правою рукою руків’я шаблі.

Ініціатива встановлення барельєфа належить краєзнавцям Тиврівщини Олександру Ковалю та Анатолію Тамтурі. Його виготивили згідно з проектом благоустрою пам’ятки історії національного значення – Могили Данила Нечая, який був виготовлений Тиврівською РДА та погоджений Міністерством культури України. Кошти на виготовлення барельєфу були зібрані громадою шляхом добровільних благодійних внесків у 2021 році. Сам проект благоустрою пам’ятки тимчасово зупинено на рівні ухвалення ключових рішень Вінницькою ОДА та Тиврівською об’єднаною громадою.

Головні новини дня – в нашому Telegram-каналі

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *