Євросоюз запровадить COVID-сертифікати з 15 червня

Новини Світу Новини України

Єдиний для Європейського союзу сертифікат вакцинації проти коронавірусу з’явиться з 15 червня.

Про це заявив комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в ефірі телеканалу La Chaîne Info.

“Він буде доступний з 15 червня на всій території Європи”, — сказав Бретон.

За його словами, документ буде необов’язковим, але авіакомпанії можуть вимагати у пасажирів його наявність. У сертифікаті будуть вказуватися ім’я власника, дата народження, номер паспорта та QR-код, який покаже стан здоров’я людини. Крім того, у документі буде міститися інформація про проходження вакцинації і яким саме препаратом, а також про перенесений коронавірус. Сертифікат матиме електронну та паперову версії. За його відсутності пасажирам доведеться проходити тест на COVID-19.

Бретон продемонстрував у ефірі зразок такого документа, який міститиме такі дані: дату народження; номер паспортного документа, активований через QR-код; тип вакцини проти коронавірусу, якщо людина отримала щеплення; наявність антитіл, якщо особа перехворіла.

За словами єврокомісара, для тих, хто не має щеплення і не перехворів на COVID-19, до сертифіката вноситиметься результат ПРЛ-тесту на коронавірус.

Бретон відзначив, що видача “зеленого сертифіката” буде здійснюватися на добровільних засадах.

Як повідомляв Укрінформ, “цифрові зелені сертифікати”, які планується запровадити в країнах ЄС для підтвердження факту вакцинації або набуття імунітету проти коронавірусу, будуть доступними також для громадян третіх країн, які зможуть отримувати їх від країн ЄС, куди планують подорож.

Дія сертифікатів поширюватиметься на країни-члени Європейського економічного простору – Ісландію, Ліхтенштейн та Норвегію, а також на Швейцарію, за умови взаємності.

Передбачається, що буде три різновиди таких документів: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування та сертифікат одужання.

“Цифрові зелені сертифікати” видаватимуться безкоштовно під час щеплення проти в паперовому або в цифровому вигляді та міститимуть елементи захисту та ідентифікації, зокрема унікальний QR-код. Наявність такої цифрової ідентифікації дозволить розпізнавати дані таких документів у всіх країнах ЄС.

Період чинності “цифрових зелених сертифікатів” ЄС наразі не визначений і залежить від отримання наукових даних з огляду на прогрес у боротьбі з пандемією. Оприлюднені сьогодні пропозиції передбачають, що чинність такого документа має ґрунтуватися на спільних підходах, наприклад максимальна чинність даних у сертифікаті одужання не може перевищувати 180 діб. Цей термін, як і термін імунної дії вакцин, можуть бути уточнені відповідно до нових досліджень.

За даними Worldometer, у світі виявлено 127 512 213 випадків коронавірусу, зокрема 2 792 488 летальних, одужали 102 776 869 осіб.

Джерело новини

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *