Ладижинська ТЕС сплатила понад 2 мільйони гривень збитків державі

Новини Вінниці

В Ладижинській ТЕС відшкодували 2,1 мільйона гривень збитків, завданих державі внаслідок самовільного водокористування.

Про це інформують в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

«Як повідомлялося раніше, у квітні 2020 року до Господарського суду Вінницької області подано позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області до Ладижинської ТЕС про стягнення понад 2,1 млн грн матеріальних збитків, завданих гідроелектростанцією, яка є частиною ТЕС, довкіллю внаслідок використання води без затверджених дозволом на спеціальне водокористування лімітів пропуску води через гідровузли», ‒ йдеться в повідомленні.

Тим не менш, в жовтні того ж року рішенням Господарського суду Вінницької області в задоволенні позову прокуратури було відмовлено. Не погоджуючись із рішенням, прокурор подав скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду, в якій просив скасувати його, обґрунтовуючи тим, що суд першої інстанції не надав належної оцінки доказам у справі.

«Зокрема, місцевий господарський суд не врахував, що у дозволі ТЕС не зазначено ліміту пропуску води через гідровузли та відсутній дозвіл одного з видів спеціального водокористування. Відтак протягом року підприємство використовувало воду понаднормово, завдавши таким чином державі збитків на суму понад 2,1 млн грн. У лютому 2021 року Північно-західний апеляційний господарський суд задовольнив позов прокуратури до Ладижинської ТЕС, зобов’язавши підприємство відшкодувати збитки в повному обсязі», ‒ додають в прокуратурі.

Раніше ми писали, що на Вінниччині ТЕС мала відшкодувати понад 2 мільйони гривень через шкоду довкіллю.

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

1 коментар на “Ладижинська ТЕС сплатила понад 2 мільйони гривень збитків державі

  1. Позиція ДТЕК Ладижинська ТЕС
    • ДТЕК не погоджується з рішенням апеляційного суду, оскільки не було досліджено та не надано оцінку обставинам, на які посилалась компанія. Так, як компанія ДТЕК працює в правовому полі, відповідно після набрання рішенням суду законної сили, компанія сплатила до бюджету всю суму коштів, зазначених в ньому.
    • Нагадуємо, що ДТЕК попередньо була подана касація на вказане рішення. У випадку її задоволення компанія буде ставити питання про повернення сплачених коштів.
    • Звертаємо увагу, що 2,1 млн, які зазначені, це плата, яку вимагає Екологічна інспекція за формальну відсутність зафіксованих в дозволі обсягів на використання води турбіною ГЕС, а не конкретно за заподіяну шкоду довкіллю, або державі.
    • На момент отримання дозволу на водокористування, ТЕС надавала відповідні розрахунки по обсягам води та просило видати дозвіл в тому числі і для ГЕС. Однак через реформування системи дозвільних органів у сфері водокористування подані обсяги просто не були зазначені у дозволі. Тобто дозвільним органом допущено помилку при видачі дозволу на спеціальне водокористування. При цьому за фактично використаний обсяг води Ладижинська ТЕС сплачувала рентну плату вчасно та в повному обсязі, що виключає факт шкоди державі
    • ДТЕК вчинено всі можливі правомірні дії для своєчасного отримання дозволу на спеціальне водокористування, а отже дії ТЕС, в частині використання водних ресурсів, не є протиправними, що виключає відповідальність за заподіяну шкоду. Виправлення помилок державного органу за рахунок підприємства, яких вони стосуються, та отримання вигоди від своїх протиправних дій, порушують усталену практику Європейського суду з прав людини.
    Прес-служба Ладижинської ТЕС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *