В півтора рази підвищили ціну на газ для населення в «Нафтогаз»

Новини Вінниці

Дещо шокуючою для вінничан стала інформація від компанії «Нафтогаз України», яка опублікувала ціну на природний газ для побутових клієнтів у вересні 2020 року. Газопостачальна компанія встановила її на рівні 4,70 грн/куб.метрів з ПДВ і без урахування вартості розподілу (доставки). У порівнянні з серпнем ціна газу зросла на 1460 гривень (45%).

Як повідомляє сайт компанії, «Нафтогаз» також підвищує річну ціну на газ для населення. У перші два тижні вересня її можна зафіксувати на рівні 4,73 грн/куб.м з ПДВ (без вартості розподілу). З 16 по 30 вересня вартість тарифу підвищується до 5,24 грн/куб.м.

Експерти в сфері енергетики прогнозують, що до грудня ціну на газ для населення підвищать мінімум до 7 гривень за кубометр.

Взагалі, з початку серпня українців методично стали готувати до підвищення цін на газ. Спочатку на 9% збільшили ціну на серпень для населення, а потім зробили прогноз про зростання в 40% уже восени.

Про це 7 серпня заявив глава правління компанії Андрій Коболєв в ефірі телеканалу “Україна 24”, пославшись на динаміку ринку. При цьому тут же спробував нівелювати свій же прогноз, сказавши, що важко передбачити, наскільки зросте ціна:

“Але, чи буде (зростання ціни – ред.) таким, чи не буде, важко передбачити, але ми в “Нафтогазі” робимо все для того, щоб наше ціноутворення було максимально прозорим і максимально справедливим”.

Нагадаємо, в Україні з 1 серпня відкрили ринок газу, а це означає, що кожен споживач зможе вибирати постачальника блакитного палива самостійно. До цього регулювання ціни газу для населення здійснювалося Кабміном. Тепер тарифи на газ будуть залежати від постачальників і умов на ринку. Для українців це означає, що з приходом опалювального сезону ціна на газ буде підвищуватися. Політикам більше не вдасться стримувати тарифи і впливати на них (не факт, що це краще для людей, так як бізнес ставить на належне місце тільки прибуток).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *