Як у Вінниці реставрують садибу-музей Коцюбинського

Новини Вінниці

У Вінниці триває реставрація літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського. Як повідомляють у пресслужбі міськради, нині ремонт проводиться у самій хаті, де народився і мешкав письменник. У внутрішніх приміщеннях виконані «чорнові» роботи, реставрується дах та вікна. Вони матимуть автентичний вигляд – такий як був при житті М. Коцюбинського.

Музей-садиба  М. Коцюбинського був відкритий у 1927 році. Він є пам’яткою історії національного значення і своєрідною візитівкою Вінниці. Щороку цей музей відвідує понад 25 тисяч туристів не лише з різних міст України, а й з інших країн.

За останні пів століття музей серйозно не ремонтували. У лютому цього року там розпочався перший етап реставраційних робіт. Він включає ремонт хати, комори та сторожки – основних об’єктів музейного комплексу.

Реставрація розпочалась з хати. Спочатку розібрали стару підлогу, провели її гідроізоляцію, залили бетонну стяжку, підсилили стіни та фундамент, а також оновили електропроводку. Провели реставрацію внутрішніх балок на стелі у трьох кімнатах.

Нині триває ремонт даху. Він матиме такий вигляд, як при житті письменника. частково  відновили й вікна: вони скляні і мають дерев’яні рами, пофарбовані у зелений колір.

Далі робітники мають виконати «чистові» роботи, реставрувати веранду, облаштувати системи опалення, пожежної та охоронної сигналізації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *