Куля, ядро та посуд XVII століття: що розкопали археологи під стінами Барського замку (ФОТО)

Новини Вінниці

Охоронна археологічна служба України провела дослідження Барського замку на Вінниччині. Як повідомляється на сторінці археологічної служби у Facebook, дослідники встановлювали глибину залягання фундаменту фортечних стін та вивчали культурні шари, що накопичувались під стінами замку.

Для проведення дослідження було закладено чотири шурфи. Перший та четвертий – з боку міста, зі східної сторони. Другий – з південної, третій із заходу, зі сторони річки Рів.

Окрім вивчення структури матеріалів, з яких були збудовані стіни замку, дослідники знайшли й низку пам’яток XVII століття.

“У шурфі №2 вдалося простежити траншею під фундамент та стовпову яму, яка використовувалась для фіксації опорного стовпа будівельних «лісів». Знахідка стовпової ями є важливим елементом для розуміння технології будівництва подібних фортець. Відкриття подібних елементів трапляються в історії фортифікації нечасто. Рухомий матеріал з шурфів представлений знахідками двох періодів. Перший стосується другої половини ХІХ – ХХ століття, коли фортечний рів було перетворено на міський смітник. Другий – періоду побудови та активного використання фортеці середини – другої половини XVII століття. Серед знахідок цього часу трапився фрагмент кулелійки у вигляді щипців, свинцева куля, скляне ядро, фрагмент скляної пляшечки зі свинцевим горлом, фрагменти кахель та керамічного посуду”, – повідомляють археологи.

Фото Охоронної археологічної служби України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *