На Вінниччині у альбомі Ґелени Ґрохольської-Бжозовської збереглися шедеври подільського писанкарства

Новини України Статті

Напередодні Великодня Центр історії Вінниці поділився історією порятунку подільських візерунків на писанках у збірці Ґелени Ґрохольської з Вінниці.

Традиція написання писанок давня, проте через крихкість матеріалу, оригінальних зразків до наших днів дійшло дуже мало. Вінниччині пощастило, оскільки зразки подільського писанкарства збереглися у альбомі Ґелени Ґрохольської-Бжозовської.

Ґелена неабияк цінувала українську народну культуру, колекціонувала предмети побуту та рукоділля. У 1910-х вона попросила селян у Попелюхах (родинному маєтку чоловіка) принести їй писанки, які ті малювали до Великодня. Так до зібрання потрапило аж 183 писанки з традиційним оздобленням. Пані Ґелена кожну відмалювала і підписала назви узорів.

Вже через 10 років родина змушена була тікати від більшовицької окупації на територію Польщі. Велика частина родинної колекції творів мистецтва залишилися на Поділлі, але альбом з замальовками писанок був вивезений і врятований. Після смерті Ґелени альбом завбачливо скопіювала Анна Ревіта-Островська. Оригінальні замальовки авторки, на жаль, згоріли у Варшаві в 1944 році.

У Соколівці дотепер зберігся будинок Ґелени і Яна Беліна-Бжозовсвьких, а їхні нащадки проживають у Варшаві та зберігають пам’ять про свою родину. Нещодавно видали альбом «Подільські писанки» з повною збіркою колекції, родинними історіями та генеалогією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *