Українці помирають від коронавірусу у 37 разів частіше, ніж китайці

Новини Вінниці Новини України

Третій місяць епідемії, керівництво країни досі не готово адекватно реагувати на виклики. Воно не має чіткої стратегії по попередженню, виявленню та лікуванню короновірусу. Відсутні в достатній кількості тести ПЛР. Де ті мільйонні поставки тестів, які обіцяв Президент? Все ще не закуплено захисні костюми для лікарів. Забезпеченням медичних закладів займаються волонтери та благодійники.

Україна на сьогоднішній день єдина країна Європи, де кількість померлих від COVID-19перевищує кількість тих, хто одужав. Українці помирають від коронавірусу у 37(!) разів частіше, ніж китайці. При тому, що Китай першим прийняв цей удар і з нульової позиції розпочав боротьбу.

Така тривожна статистика свідчить про велику кількість невиявлених захворювань на коронавірус. В Україні проведення тестувань на критично низькому рівні. А через невиявлення хворих відбувається латентне розповсюдження вірусу. Виявлення вірусу значно частіше ніж у світі відбувається після або в день смерті зараженого.

Станом на сьогодні в Україні проведено 23522 тестів, які виявили 2203 хворих. Для порівняння, в США наразі проведено 2 376 977 тестів, в Німеччині 1 317 887, Росії – 1 090 000, Австрії – 134 743, Чехії – 114 854, Польщі – 107 597, Новій Зеландії – 55 685.

Що ж, можна зауважити, що в цих країнах інша кількість населення. Тому давайте розглянемо кількість тестів на 1 млн. осіб. В США кількість таких проведених тестів складає – 7 171 шт., Німеччині – 15 730 шт., Росії – 7 469, Австрії – 14 961, Польщі – 2 843, Чехії – 10 725, Новій Зеландії – 11 548 тестів.

А в Україні на 1 мільйон населення – це лише 538 тестів!

Отже, в Німеччині провели у 57 разів тестів більше, ніж в Україні. У Франції в 14 разів більше, як в Україні. В Ізраїлі проводять 7800 тестів в день (!) і планують довести їх кількість до 30 тис., що більше ніж в Україні протягом 2х місяців.

Таким чином, наш показник проведення тестувань може  зрівнятися тільки із деякими країнами Африки. 

Досвід інших країн свідчить, що необхідно проводити масове тестування таких груп ризику: лікарі, насамперед інфекціоністи, продавці працюючих магазинів, фармацевти, поліцейські патрульно-постової служби, в нашому випадку також важливим є тестування всіх військових. Це питання рівня національної безпеки.

На думку Руслана Демчака, засновника Медичної мережі «Добробут», влада нехтуючи рекомендаціями ВООЗ свідомо блокує процес виявлення усіх можливих носіїв інфекції та озвучує низькі цифри заражень через свідоме бажання «прикрасити» ситуацію використовуючи власний піар навколо нібито ефективності рішень введення «поліцейського карантину»: «Такі дії є не повними, бо без проведення масового тестування ми залишимо людей сам на сам помирати від зараження вдома та під психологічним тиском  з метою унеможливлення протестів».  

Руслан Демчак маючи досвід організації медичного процесу на базі власної Медичної мережі «Добробут» підкреслює, що єдиний спосіб зменшити ці страшні статистичні цифри – терміново переглянути санітарно-епідеміологічну стратегію. Також він пропонує невідкладно реалізувати низку заходів:

– На щоденній основі за рахунок держави проводити тестування осіб групи ризику (лікарі, фармацевти, поліцейські).

– Заборонити штучні обмеження щодо тих, кому можна робити тести, а кому ні. Оскільки, наразі, з регіонів надходить все більше повідомлень про відмови у тестуванні людей, які дійшли до критичного стану.

– Застосовувати тільки тести, які виявляють вірус, а не експрес-тести на антитіла.

 – Закуповувати зразки нових тестів, які дозволяють визначати наявність захворювання від 45 до 60 хв. Такі зразки вже є в місцевих лабораторіях Франції, США та Італії.

– Розгорнути додаткові лабораторії та закупити обладнання з метою масового оперативного тестування.

В тому числі створити мобільні лабораторії (приклад Німеччина), що дозволяють проводити тестування дистанційно, при цьому водію не потрібно виходити з машини.

– Відправляти тести за кордон, в країни де вже є вільні лабораторні потужності,  наприклад в Китай на літаках, які привозять в Україну медичні маски, тести тощо.

– Підсилити наш лікарський склад, запросити іноземних фахівців, з країн де хвороба пішла на спад.

– З метою захисту лікарів, забезпечити їх захисними медичними костюмами

– Українським вченим необхідно долучитись до країн, які вже тестують перші зразки вакцини від короновірусу.

– Створити вільнодоступний софт із оn-line додатком для чіткого відслідковування пересування хворих із COVID-19 по ІР адресі їх мобільних телефонів (такий мобільний додаток був реалізований у Південній Кореї).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *