Сімейне свято: вінничан запрошують відзначити Хануку

Новини Вінниці

Єврейська громада Вінниці запрошує усіх охочих на святковий вечір з приводу Хануки. Гостей обіцяють пригостити чаєм та суфганійотом –традиційними пончиками, які готують на Хануку. 

  • Чи є хтось у цьому світі, хто не святкував Хануку? Ми готові врятувати того нещасного! Свято, яскраве давніми історіями, сімейне своїми традиціями та неймовірне щорічними чудесами, – пишуть в анонсі організатори.

Для необізнаних організатори розкривають історію виникнення свята Хануки:

– Під час Хануки іудеї в усьому світі згадують чудо, яке сталося в історії Ізраїлю дуже давно. У другому столітті до н.е. Антіох IV контролював Ізраїль і більшу частину Близького Сходу. Історичні документи згадують його, як божевільного правителя, який найбільшу жорстокість проявляв до єврейського народу. Війська Антіоха прочісували територію Ізраїлю, примушуючи євреїв поклонятися неправдивим богам і винищуючи всіх, хто не корився. Антіох IV осквернив Храм ідолами, приносячи при цьому в жертву свиней.

Священик Маттафія і його син Ієгуда Маккавей підняли і очолили повстання проти цих утисків, з Божою допомогою перемогли армію (яка перевищувала кількісно, по зброї та підготовці) і відновили контроль над Храмом. Це було неймовірне чудо для всього Ізраїлю!

І ще за однією легендою, богобоязливі євреї невпинно освячували Храм і знов посвячували його Богу Авраама. Але для того, щоб підтримувати Храмову менору палаючою, як заповідав Всевишній, не вистачало масла. Його запасів було достатньо тільки на один день, але сталося диво і вогонь у менорі палав вісім днів, поки не вдалося дістати і очистити більше масла.

З тих пір свято триває 8 днів і має назву “Ханука”, що перекладається з івриту, як «освячувати» або «оновлювати». Свято Світла, Свято оновлення, Свято вогнів і Свято посвяти – це все про дивовижні зимові дні, коли ми всі чекаємо Божого чуда.

Ханука – свято із дитячими традиціями і дорослими роздумами. 8 днів, у які святкують перемогу світла над темрявою, слабких над сильними, сильних духом і вірою над ворогами і гнобителями.
Життя – то не дрейдл, який випадково обертається до нас однією із сторін, а результат наших рішень і дій (або бездіяльності. А ви вірите у чудо? Пропонуємо згадати макковейські історії та довіритись світлу ханукальних вогнів

Зустріч відбудеться28 грудня о 17:00.на другому поверсі готелю «Поділля» (вул. Пушкіна, 4) цієї суботи, 28 грудня о 17:00. З господарів свята – чай та суфганійот, а от гостей просять взяти із собою дрібні гроші для дітлахів. Вхід – вільний. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *