Поставити хрест на Operafest Tulchyn? Бюджетна комісія Вінницької облради скасовує виділення коштів на фестиваль

Відео Новини Вінниці Статті Топ

У четвер, 12 грудня, постійна комісія Вінницької облради, розглядаючи проєкт рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік» вирішила припинити фінансування  міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn, найбільшого оперного фестивалю України під відкритим небом. Заплановані на його проведення два мільйони гривень тепер мають спрямувати в аграрний сектор.

Ця інформація викликала обурення в багатьох вінничан і не тільки, адже фестиваль, який три роки поспіль проводився у Тульчині став мистецькою візитівкою не тільки Вінниччини, а й всієї України.

Ірина Френкель

Ірина Френкель, директор Українського центру культурних досліджень і  арт-продюсер фестивалю,  на своїй сторінці у Фейсбук написала:

  • Замість створення нових культурно- туристичних маркерів Вінницької області, бюджетна комісія Вінницької обласної ради вирішила знищити найбільший оперний фестиваль УКРАЇНИ під відкритим небом.
    Коли ми готували підсумкове відео міжнародного фестивалю @Operafest
    Tulchyn за 2017-2019 роки, я не могла передбачити, що буду його оприлюднювати за таких обставин і звертатися до голови бюджетної комісії пана Геннадія Мазура, який нагороджений почесною відзнакою області ПОКРОВИТЕЛЬ КУЛЬТУРИ – Вінницької області – 2019. Він своїм рішенням перенаправив 2 мільйони гривень з галузі культури (з гуманітарної сфери) в аграрний сектор.
    Я не говорю про те, що це рішення – сигнал для міжнародних інституцій та партнерів, які підтримують фестиваль OPERAFEST TULCHYN, що Вінницької області цей проект не потрібен. Це напряму впливає на сталість проекту

Пан Мазур ігнорує такі якісні та кількісні показники, як:

  • 135 тисяч глядачів, з яких більш ніж 20 тисяч- дитяча аудиторія.
  • 15 млн грн Інвестиції в культурний продукт території в сукупності за 2017-2019 роки по всіх грантах та програмах за участі адміністрації в обсязі 4 млн грн що складає менш ніж 30%.

Тульчин – це:

  • Леонтович Арт квартал,
  • ревітализована Музей-квартира М. Д. Леонтовича,
  • 6 ексклюзивних оперних постановок за три роки,.
  • перший в Європі дитячий оперний фестиваль KIDS OPERAFEST,
  • відродження Палацу Потоцьких, який руйнувався до 2017 року через бездіяльності депутатського корпусу облради, а його західна будівля продовжує руйнуватись, і саме проведення фестивалю привернуло увагу інвесторів та донорів щодо відновлення Палацу,
  •   наявність сталих партнерств із провідними театрами України, Європи та потужними агенціями США.

Мене особисто цікава думка всіх Вас, та особисто нового очільника ОДА Владислава Скальського, ексголови ОДА Валерія Коровія,  міського голови Тульчина Валерія Весняного,  мещканців Вінницької області та безпосередньо Тульчинської громади,  народних депутатів Лариси Білозір та Миколи Кучера..

Я особисто запрошую пана Мазура на публічну дискусію 16 грудня. Тема дискусії – КУЛЬТУРНИЙ РЕСУРС – ЕКОНОМІЧНИЙ ВАЖІЛЬ РОЗВИТКУ МАЛИХ ТЕРИТОРІЙ. Організатори фестивалю також запрошують представників ЗМІ на брифінг, який відбудеться в понеділок, 16 грудня, о 14.00 у Вінниці в конференц-залі готелю «Франція» (ІІ поверх).  

Павло Третьяков, режисер-постановник фестивалю Operafest Tulchyn, теж поділився у соцмережі своїми думками з приводу такого депутатського рішення та поцікавився позицією вінничан:

  • Отже, депутати бюджетної комісії сьогодні висловили своє відношення до однієї з яскравіших мистецьких подій України та Вінницької області “OPERAFEST TULCHYN“. Події, яка приваблює тисячі глядачів. Події, брати участь у якій мають за честь найвідоміші театри і особистості, в тому числі із-за кордону. Події, яка докорінно змінила світосприйняття мешканців регіону, зовнішній вигляд Тульчина, і, як кажуть, на яку з нетерпінням чекають. Події, яка вдихнула надію на відновлення величного Палацуі стане за деякий час серьйозним економічним чинником ОТГ. Це, звичайно, право депутатів. Я завжди поважаю інші думки. Але хочу зрозуміти, в першу чергу,  для себе – ЧИ ПІДРИМУЄТЕ ВИ ЇХ ПОЗИЦІЮ?

І вінничани не забарилися з коментарями. Так, педагог Ірина Матковська, яка брала активну участь в організації кожного з трьох фестивалів, які вже відбулися, пише:

  • Культура – це те, що виховує націю! Єдиний в Україні фестиваль такого рівня потребує підтримки! Як можно так чинити, не розумію! Втрачаючи якісні культурні продукти – втрачаємо майбутнє держави! І це не просто слова, а доведена історична аксіома! 

 Валентина Троян, в.о. начальника управління культури Вінницької ОДА  зазначає:

  • OPERAFEST TULCHYN показав усім мешканцям області, яким має бути якісний мистецький продукт, доступний кожному. Він став значним прикладом і стимулом для розвитку інших громад. Хочу нагадати депутатам, а, може, хтось і взагалі не знав, що ті країни, які у складні часи вкладали в культуру і розвивали її , стали високорозвинутими країнами. До них відносяться такі країни, як Німеччина та Японія. Добре подумайте перед тим як виносити це на сесію!

Володимир Козюк, Народний художник України, ініціатор і організатор Міжнародного конкурсу-пленеру «Кращий художник», пише:

  •  Все логічно, спочатку Вони не дають кошти на виховання свого оточення, потім проходить час, і те оточення забирає у них все, адже люди без культури здатні на будь-які вчинки,  у них немає моралі, так як їм це невідомо, без культури нація вмирає.

Ярослав Мазурець, директор аеропорту «Вінниця» висловив свою позицію  у Фейсбук  так:

  • Прийняття такого рішення показало рівень розвитку депутатів на рівні пожрать і поржать – якісний мистецький продукт не вкладається в іх розуміння, як щось необхідне!!! Сумно !!!

Богдан Струтинський, киянин, Народний артист України, гендиректор-художній керівник Національної оперети, не залишився осторонь теми:

  • Це діагноз, який переживає все наше суспільство… і він на певний період невиліковний… – моральний рівень дорівнює «жлобству»…  це дуже інтелігентно…

Богдана Латчук, художній керівник Хмельницької обласної філармонії, режисер,  переконана:

  • Щорічний  мистецький гранд-проект має за мету виховання нових і нових верств оперних реципієнтів, і усі фінансування та прибутки, як мінімум, мають бути спрямовані на розвиток та узагальнення цього ж проекту, зокрема!!! Аж ніяк не на переорієнтацію в іншу галузь!!! Я як творча одиниця  стою на руслі і буду відстоювати потік даного мега крутого заходу до кінця!

Петро Качанов,  директор-художній керівник Київського муніципального академічного театру опери та балету, вважає:

  • Невігласам культура не потрібна! Особливо така далека, незрозуміла і недосяжна для них (невігласів) опера. Для чого їм згадувати Черчилля, якщо їм до Черчилля – як до неба рачки, як і, власно, до поняття коректності і інтелігентності! Я був у Тульчині перший, але, сподіваюс, не останній раз, на цьогорічному фестивалі. Чесно! Позаздрив цьому маленькому районному містечку за такий фестиваль і подумав, що, нарешті, хоча б тут у когось вистачило розуму фінансувати таку подію – змінюючи країну і кожного з нас. Нічого подібного((( Рождьонний ползать летать не может!!!

Чи почують ці голоси депутати Вінницької облради? Чи переконають їх ці доводи змінити ставлення до Operafest Tulchyn? Можемо дізнатися уже у вівторок, 17 листопада,  на сесії облради.

2 коментарів на “Поставити хрест на Operafest Tulchyn? Бюджетна комісія Вінницької облради скасовує виділення коштів на фестиваль

  1. Я КАТЕГОРИЧНО ПРОТИ !!!!!!!!! Це дуже позитивний та цікавий проект! Напевно самий найкращий !!! Я у цьому році була перший раз і дуже жалкую що раніше не відвідувала! У наступному обов’язково планувала що буду . А тут на тобі… я проти!!!

  2. Це ганьба ..Таких виродків треба піднімати на вила ..Хотят майдана почнемо його братя з Тульчина .забрати одну віддушену у народа .це дийсно ганьба…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *