На Вінниччині селяни самотужки відновлюють двохсотрічний графський маєток

Новини Вінниці

Мешканці села Тиманівка Тульчинського району власними силами рятують від перетворення на руїни маєток графа Шеремєтьєва. У виконаній у нео-готичному стилі будівлі, якій вже майже 200 років, провалюється підлога, а стіни вкриті тріщинами. Грошей на капітальний ремонт немає, тож люди фарбують, штукатурять і цементують будівлю за власний кошт.

Про колишню велич маєтку нагадують лише колони та залишки графського гербу, хоча колись тут проводились бали та світські раути. Місцеві несуть з дому шпателі, пензлики, цемент та фарбу і ремонтують будівлю у вільний час. Кажуть: відновлення графської оселі коштуватиме не один мільйон гривень, а в територіальної громади таких грошей немає, тож доводиться збирати кошти усім світом.  

На елементарні будматеріали люди просять гроші у всіх: звертаються до підприємців, фермерів та чиновників, пишуть гранти і проводять безкоштовні екскурсії.

  • Можливо, якісь мізерні вкладення може робити об’єднана громада. Ну як мізерні, мізерні відносно вартості всієї реконструкції того маєтку, – говорить староста Тиманівки Руслан Бомбела

Селяни сподіваються, якщо про їх маєток дізнається більше українців, тут проводитимуть мистецькі пленери та фестивалі. Тож зможуть заробити більше грошей, щоб врятувати величний палац.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *