«Необхідно брати на себе відповідальність»: у 2020-ому Вінниччина отримає менше дотацій

Новини Вінниці

Бюджет Вінницької області на 2020 рік отримає на 300 мільйонів гривень менше дотацій, ніж у 2019-ому. Про це вчора, 20 листопада,  під час засідання регіональної платформи з політичного діалогу, Повідомив голова ОДА Владислав Скальський.

У зв’язку з цим, зазначають в обласній адміністрації, для місцевих громад вкрай важливо брати на себе сміливість та відповідальність за наповнення місцевих бюджетів. На думку очільника області, пріоритетом для розвитку місцевого самоврядування має бути шлях до фінансової автономності, яка дозволить громадам забезпечувати повноцінне функціонування.

  • Бюджет 2020 року буде складним, адже базова дотація зменшилася в області більше, ніж на 300 млн грн. І це абсолютно нормальний органічний процес: з одного боку, чимало міст вже стали об’єднаними територіальними громадами, а з іншого – ми все ще очікуємо такий самий розмір фінансування від держави. Я впевнений, що перш ніж щось вимагати чи просити, необхідно брати на себе відповідальність за розвиток територій. Земля і нерухомість – мають бути бюджетоутворюючими податками. Очікувати на фінансування від держави неоптимізованих закладів освіти і охорони здоров’я – також доволі складно. Держава має надзвичайно великий зовнішній борг, який необхідно обслуговувати. Є також чимало викликів, пов’язаних із трансформацією країни, –  додав Владислав Скальський.

Голова обласної державної адміністрації наголосив, що 2020 рік – надзвичайно важливий для реформи децентралізації. Об’єднання громад має завершитися, а повсюдність самоврядування має бути забеспечена.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *