Асоціація міст України заявляє, що Бюджет-2020 не враховує інтереси місцевого самоврядування.

Новини Вінниці Топ

Участь у брифінгу, якій відбувся у середу, 13 листопада, «Бюджет 2020 – це згортання децентралізації. Як вижити громадам?» узяли виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, директор Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради Володимир Репік, Бучанський міський голова Анатолій Федорук, Чернігівський міська голова Владислав Атрошенко, а також Валерій Коломєйцев, Ладижинський міський голова.

Учасники брифінгу одноголосно заявили про те, що через планомірне скорочення закріплених за громадами доходів  відбудеться згортання головної реформи країни. У структурі окремих регіональних бюджетів місцевий акциз є четвертим по обсягу джерелом з надходження на сьогоднішній день. Його ж втрата призведе до згортання фінансової децентралізації.

Дві тисячі органів місцевого самоврядування втратять місцевий акциз, це катастрофа. Це четверте за обсягом джерело доходу, його втрата призведе до згортання фінансової децентралізації, – наголосив виконавчий директор Асоціації міст Олександр Слобожан.

Валерій Коломейцев зауважив:

Я безпартійний і не веду боротьбу на політичній арені України  Я є мером міста Ладижин, і мене турбує, як забезпечити надання якісних послуг мешканцям міста. З прикрістю зауважу, що за останні 3 роки ми отримали 22 мільони гривень з бюджету України, натомість витратили на нові зобов’язання, які перекладено на громади, 252 мільйони. Тобто отримали в 12 раз менше коштів, ніж потребуємо. Тому звертаюсь до Народних депутатів, особливо до «мажоритарщиків». Підставте нам, громадам, які вас обрали, своє плече. Врахуйте, що місцевим громадам необхідні кошти. Не допустіть  погіршення якості життя людей в усіх без винятку громадах – як у селах, селищах, ОТГ, так і в малих, і у великих містах.

Асоціація міст України закликає Уряд і Парламент у проєкті Держбюджету на 2020 рік захистити інтереси громад, а саме:

–         підтримати норму щодо зарахування частини акцизного податку на пальне до дохідної частини місцевих бюджетів;

–         забезпечити належний рівень освітньої субвенції;

–         забезпечити оплату з Держбюджету України гарантованих державою пільг;

–         передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення переданих з Держбюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Джерело: АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *