На Вінниччині 69-річна сільська бібліотека стала мультимедійною

Новини Вінниці

У Паріївці Іллінецької ОТГ відкрили сучасну мультимедійну бібліотеку, яка претендує стати центром культурно-мистецьких подій у селі. Для цього відремонтували старе приміщення, встановили комп’ютери, ксероксну техніку, придбали плазмовий телевізор, дитячі ігри та оновили книжковий фонди. Тепер відвідувачі медіатеки можуть користуватися безкоштовним Інтернетом, skype-зв’язком, друкувати, сканувати та копіювати. Старенькі – за допомоги бібліотекаря оплатити комунальні послуги, а діти та молоді люди – поспілкуватися у креативному просторі або ж влаштувати віртуальний тур музеями світу.

  • Сільську бібліотеку, яка розпочала свою роботу ще у 1950 році, ми перетворили на нову, і сьогодні вона відчинила свої двері для відвідувачі в осучасненому форматі, – каже голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук. – Хочемо змінити підхід до цільового призначення бібліотек, особливо на селі, щоб це була не лише книгозбірня, а багатофункціональний інформаційний центр комунікацій, де можна проводити зустрічі, вечори, дискусійні клуби та отримувати нові послуги. Тому комп’ютери, Інтернет, сучасне інтерактивне ТВ – це те майбутнє, на яке очікують решта наших бібліотек. У громаді вже відкриті такі мультимедійні бібліотеки у селах Василівка та Павлівка. І ця робота буде продовжуватися.

Символічну стрічку перед бібліотекою перерізали найактивніші юні читачі. Вони з нетерпінням чекали цього дня. І очікування виправдалися – світла, тепла, затишна бібліотека, вдало облаштована на кворкінгові зони: для навчання, спілкування, ігор; відкрите цифрове, книжкове, краєзнавче середовище. Це яскравий приклад нової моделі відносин «бібліотека-відвідувач».

Загалом усі бібліотеки та будинки культури Іллінецька ОТГ об’єднали під координацію Центру культури, мистецтва та естетичного виховання. З його подачі відбувається перетворення старих бібліотек на мультимедійні. Наразі в Іллінецькій ОТГ десять сільських бібліотек, у трьох з них проведені сучасні ремонти за енергоефективними технологіями. Заклади підключені до швидкісного Інтернет-зв’язку та обладнані комп’ютерною технікою.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *