Нардепи схвалили закон про ринок землі у першому читанні

Новини України

Народні депутати України, при заблокованій фракцією “Опозиційна платформа – за життя” трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі. Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів.

Проект Закону 2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення авторства голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради Миколи Сольського, як зазначено у пояснювальній записці, розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України.

Врегулювання зазначеного питання сприятиме розвитку аграрної галузі України, підвищення вартості сільськогосподарських угідь, залучення інвестицій в сільське господарство України. Дозволить подолати негативні явища, які виникли у зв’язку з існуванням заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення, зокрема, корупція, деградація ґрунтів, знецінення земель, зазначено у документі.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення дасть повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення громадянами України; встановлення об’єктивної ринкової вартості земельних ділянок сільськогосподарського призначення у процесі їх економічного обігу та зростання капіталізації землі; збільшення інвестиційних можливостей аграрного сектора, зокрема, через розвиток іпотечного кредитування під заставу земель сільськогосподарського призначення; раціональний перерозподіл земель сільськогосподарського призначення та оптимізація їх використання тощо.

За словами глави профільного комітету, всі найбільш дискусійні норми будуть змінені під час підготовки документу до другого читання. Питання ж продажу землі іноземцям буде винесено за цей час на референдум, закону щодо якого наразі ще немає.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *