«Землетрус – не трамвай»: підземних поштовхів на Вінниччині не буде

Новини Вінниці Топ

Частина регіонів України і справді перебувають у сейсмічно вразливому регіоні. Проте, потужного землетрусу на Вінниччині чи в будь-якому іншому регіоні найближчим часом не буде. Взагалі спрогнозувати точний час і силу стихійного лиха неможливо, кажуть сейсмологи.

Заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера пояснив, що ЗМІ неправильно передали його слова про ймовірність землетрусу в Україні найближчим часом, передає «24 канал».

  • Землетрус – не трамвай, він за розкладом не ходить. Якщо десь виникає напружено деформований стан, то навколо нього змінюються всі поля фізичні, і слідкування за тими полями і являє собою те, що називається ознаками можливого землетрусу. Однак всі вони разом взяті говорять про зміну напруження деформованого стану, а не про те, що буде землетрус, – сказав сейсмолог.

За його словами, з тією енергією може бути безліч маленьких землетрусів, або вона може почати передаватися в іншу точку – тоді землетрусу не буде.

Кендзера додав, що найбільш схильні до землетрусу Закарпаття, Прикарпаття, Одещина та Крим. Усе через географічну близькість до сейсмоактивної зони Вранча, що у Румунії. Водночас Центр, Північ та Схід України  менш схильні до таких катаклізмів.

Нагадаємо, нещодавно ЗМІ, посилаючись на слова Олександра Кендзери, поширили  інформацію про можливий землетрус на теренах України, зокрема й на Вінниччині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *