Телескоп TESS відкрив «неможливу» планету

Новини Світу

Астрономи з Університету Порту проаналізували спостереження космічного телескопа TESS за зірками HD 212771 і HD 203949, біля яких були знайдені екзопланети. Виявилося, що в однієї з них планета знаходиться так близько, що повинна була бути поглинута на етапі розширення світила, повідомляє N+1.

Наголошується, що в ході дослідження вчені виміряли коливання зірок, що дозволило зробити нові оцінки мас, віку, поверхневих температур, радіусів, щільності і сили тяжіння для обох світил. Виявилося, що під час проведення оцінки маси HD 203949 кілька років тому вона була в значній мірі переоцінена. Замість 2,1 сонячної вона становить 1,0-1,2. Ці зміни вимагають також перерахунку параметрів екзопланети.

Виявилося, що небесне тіло розташовується набагато ближче до зірки, на відстані приблизно 0,65 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця – відстань від Землі до Сонця). А ось його маса перевищує масу Юпітера мінімум у п’ять разів. Зірка ж, навколо якої обертається планета, відноситься до групи червоних гігантів, які вже пережили розширення і гелієвий спалах. Тобто, планета, яка знаходиться так близько до світила, повинна була бути знищена.

Вчені провели кілька симуляцій, які показали, що, ймовірно, спочатку екзопланета знаходилася набагато далі, на відстані 3,1-3,5 астрономічної одиниці. Під час активної втрати маси зіркою завдяки приливним силам вона мігрувала ближче.

За матеріалами: «Дзеркало тижня»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *