За цивілізований обіг земель: Вінницька облрада направляє звернення президенту, Кабміну та ВР

Новини Вінниці

Сьогодні, 26 вересня, на 39-сесії Вінницької облради першим питанням було розглянуто «Звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо майбутнього продажу земель» Ініціатором звернення був  депутати Сергій Лановик.

У тексті звернення щодо майбутнього продажу землі йдеться, що у випадку скасування мораторію та запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення буде одним з кроків, який вийде далеко за рамки сьогодення та визначить подальшу долю не тільки аграрного сектору, а і всієї країни на десятиріччя вперед.

  • Одним із найважливіших питань, яке хвилює нас, аграріїв та всіх жителів Вінницької області є, чи стануть українці наймитами на власній землі, чи продовжать і далі в Україні рости земельні латифундії? Це не тільки економічне, а й соціальне питання. Там, де землю обробляють малі і середні аграрії – село продовжує жити: у людей є робота, місцеві бюджети отримують податкові надходження, а самі аграрії відіграють ключову роль в підтримці соціального та культурного життя громади. Там, де землю забрали великі агрохолдинги, а особливо холдинги з капіталом іноземного походження, спостерігається інша картина: люди працюють вахтовим методом, а більшість сіл виявляються просто не потрібні, економічно невиправдані, що веде до їхнього повільного знищення, – звернувся до колег пан Лановик.

Депутати виступили за недопущення поспішного відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення та законодавчу заборону іноземцям купувати українські землі, крім того вони проти  продажу земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.  Депутати вимагають надати державі виключне право купувати землі сільськогосподарського призначення, а забезпеченням цього є внесення відповідних норм до першої частини Конституції України, що можна зробити лише після проведення всеукраїнського референдуму. Невиконання цього та допуск іноземців до Українських земель є реальною загрозою нашій економічній та продовольчій безпеці, а також призведе до наростання соціального напруження та пришвидшеної деградації Українського села!

У зверненні  було запропоновано:

  •   розпочати широке, публічне, суспільне обговорення покрокового запровадження прозорого та цивілізованого обігу земель в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь;
  • ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам прямо, або опосередковано набувати у власність українські землі сільськогосподарського призначення.

У документі також  йдеться:

  • Ми глибоко переконані, що земля має бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів та олігархів, в тому числі росіян та кремлівської кліки, представники якої вже давно обзавелися паспортами країн ЄС, Великої Британії та США!

За звернення проголосувало 63 депутати. А його автор Сергій Лановик, заступники голови обласної Ради Ігор Хміль та Михайло Кременюк поспілкувалися з активістами-аграріями, які прийшли протестувати проти торгівлі землею під стіни приміщення обласної Ради,  та пообіцяли, що наступного тижня буде організовано велику розширену зустріч аграріїв Вінниччини з керівництвом області.  Сьогодні ж, за словами депутатів, очікувалося, що мітинг фермерів буде масштабнішим, проте, завадила дощова погода.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *