Вінницький театр ляльок у неділю святкуватиме «новосілля»

Новини Вінниці Топ

Вінницький академічний обласний театр ляльок «переїжджає» у нове приміщення за адресою Хмельницьке Шосе, 7 (адмінбудівля «Книжка»). Офіційне відкриття закладу відбудеться у неділю, 15 вересня, о 14:00.

У театрі розповідають: старе приміщення у житловому будинку по вулиці Льва Толстого, 6 було затісне і незручне як для працівників, так і для глядачів. Глядацька зала на 100 місць не вміщала усіх охочих, а кімнат для акторів і технічного персоналу не вистачало. Ті ж, що були, потребували капітального ремонту.

Щоб полегшити побут театру, якому у жовтні виповниться вже 82 роки, обласна влада виділила йому просторе приміщення у «Книжці» площею 1 460 квадратних метрів із глядацькою залою на 213 місць. У залі в тому числі передбачені місця для глядачів на інвалідних візках, до того ж новий  театр обладнаний пандусами.

Головний режисер закладу Олександр Свіньїн каже, що приміщення у «Книжці» не лише просторе і доступне, але й має сучасне технічне спорядження:

  • Технічне обладнання сцени повністю замінене. У старому театрі з усієї механіки сцени в нас була лише завіса, зараз з’явились підйомники і м’які декорації. Повністю замінили звукове і світлове обладнання на сучасне, цифрове

Адаптація частини «Книжки» під потреби театру обійшлася у 25 мільйонів гривень. Ці кошти були виділені з фонду регіонального розвитку.

Директор театру  Михайло Байдюк пригадує, що з 90-х років влада пропонувала закладу п’ять варіантів для переїзду, але весь час щось заважало процесу. Нарешті, з шостої спроби дитяча установа знайшла нову «домівку».

  • Актори, персонал не вірять, що такі гарні умови роботи можуть бути. Тепер будемо працювати в десять разів ефективніше, – говорить він

На офіційне відкриття театру, вхід на яке буде по запрошеннях, актори підготували ляльковий концерт з 11 номерів. Розпочнеться ж 82-й театральний сезон фестивалем «Подільська лялька – 2019». На нього завітають 9 українських і 4 іноземні колективи з Румунії, Польщі, Молдови та Литви.

Фестиваль пройде 1-5 жовтня. Його відкриє вистава «Річкова фея Агайя» німецького письменника Генріха Діка. Він, до речі,  планує завітати  на прем’єру.

Квиток на «Фею», як і на всі інші вистави театру, коштуватиме 50 гривень. Для дітей учасників АТО/ООС та дітей з інвалідністю вхід вільний.

У театрі очікують, що приміщення у «Книжці» буде використовуватись не лише для лялькових вистав. Нове обладнання дозволяє проводити концерти, спектаклі, музичні, танцювальні та інші заходи для дітей.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *