На Вінниччині у Жданівський ОТГ завдяки школярам відкрили молодіжний Центр – «ZHDANSPACE»

Новини Вінниці Статті

Жданівська сільська ОТГ, крім низки  інфраструктурних проектів, взялася за організацію дозвілля молоді, повідомили  представники громади  під час  зустрічі, що відбулась за участі Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «ULEAD з Європою».

«ZHDANSPACE» – молодіжний центр, який нещодавно запрацював   на території ОТГ, – результат  налагодженого діалогу  сільської ради, мешканців громади та бізнесу. Центр розташувався  у приміщенні  КЗ «Жданівська публічна бібліотека».

Усе розпочалося із проекту «Підйом», що реалізується за сприяння Української академії лідерства та Агропромхолдингу «Астарта-Київ» за підтримки Багодійного фонду « Повір у себе». Команда  із тринадяти   жданівських школярів взяла участь у навчальній сесії у м. Полтава, там діти написали проект та виграли 35 тис грн   на втілення ідеї створення  креативного простору у Жданівці.  Облаштувати «ZHDANSPACE» допомогли ТОВ « Хмільницьке», Жданівський цукровий завод,   Жданівська ОТГ та учні шкіл громади. В цілому, було виділено 100 тис грн на ремонт приміщення, меблі, техніку та обладнання.

  •  Зі 100 проектів, що були представлені  на конкурс, тільки 15 отримали гранти і,  в тому числі –  «ZHDANSPACE».  Крім спонсорських та грантових коштів, участь у  фінансуванні Центру  взяли і діти. Вони влаштували кілька  благодійних ярмарків   і зібрали близько 5 тис грн на реалізацію  своєї мрії, тож до реалізації проекту долучились і мешканці  ОТГ.  Центр  – це креативний простір для обговорення ідей, дискусій, тренінгів та розвиткових заходів. Діти  мають так звану «Стіну мрій» , де  кожен пише свою ідею. У них є  девіз – « Мріяти вголос» і поки написана ідея не реалізується, вона залишається  на «стіні», над нею працюють. Реалізували – пишуть нову.  До роботи  Центру долучається вся молодь  громади, із з усіх сіл. Одією із складових проекту зі створення Центру дозвілля стала ідея  буккросінгу, яка вже реалізована в громаді. Три шафи із книгами у відкритому доступі встановлено на території ОТГ, а ще є  відкриті шафи- соти у школах із літературою.  Люди можуть вільно взяти книжку, прочитати, повернути, або покласти свою, вони більше читають, спілкуються.  Це цікавий проект, який  підтримали всі жителі громади  – і дорослі, і діти, – розповів  Петро Сидоренко, депутат сільської ради Жданівської ОТГ.

За його словами,  молодіжні та соціальні проекти – один з пріоритетів  місцевого бізнесу. Завдяки спонсорській підтримці  та у співпраці із сільською радою  у Жданівській ОТГ реалізуються ініціативи з інклюзії, комп’ютерної грамотності та робототехніки, молодь громади  активно бере участь у конкурсах та  навчальних  заходах регіонального і  національного рівня.

Понад 40 дітей збираються у «ZHDANSPACE», аби поспілкуватись та корисно провести час. Керівниця  КЗ « Жданівська публічна бібіліотека»  – Марія Вонхольська  активно підтримує ініціативу. На її думку, Центр об’єднав молодь громади, діти зацікавлені у розвитку, небайдужі до свого зростання, вчаться думати, пізнавати та реалізувати свої мрії.

  • Жданівська  громада  приділяє максимальну увагу  соціальному розвитку – галузі освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та дозвілля.  Опікуємось молодим поколінням, щоб діти були  забезпечені  якісною освітою, мали всі можливості для розвитку.  Серед наших пріоритетів – пошук та зростання  молодіжних лідерів, заохочення їх до активності.  Молодь має зрозуміти, як вона хоче жити, чого досягти, як реалізуватись. Це важливо, зараз без активності  неможливо, стара система  управління територіями змінюється, тож маємо змінюватись і ми.  На мою думку, завдання не тільки для нашої, а й  усіх ОТГ –   дати молоді розуміння  того,  як розвивати свою громаду, – зазначив  Ігор Павлюк, керуючий справами виконкому Жданівської сільської ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *