Володимир Цемах, ключовий свідок у справі MH17, вийшов з-під варти

Новини України Топ

Київський апеляційний суд вирішив звільнити з-під варти фігуранта у справі MH17 Володимира Цемаха. Цю інформацію передає BBC із посиланням на адвоката Цемаха Романа Гонтарєва.

Чоловіка відпустили під особисте зобов’язання.

  • Ми вважали, що тримання є єдиним можливим запобіжним заходом для пана Цемаха, – розповів журналістам прокурор Пересада біля зали суду.
  • Життю пана Цемаха може бути загроза. Багато уваги приділяється Цемаху в контексті розслідування “Боінга” Малайзійських авіаліній. Як я зазначав у суді, він є важливим елементом встановлення істини у цьому провадженні. Ми розуміємо, що наш північний сусід досить жорстко поводиться з небезпечними для себе особами, – попередив прокурор.

І додав ще:

  • Як я розумію, тепер пан Цемах буде достатньо складно доступний для міжнародної спільної слідчої групи.

За словами прокурора, у Цемаха лишаються особисті зобов’язання, “але електронного браслета чи іншого способу відстежувати його переміщення немає”.

  • Не можу коментувати питання обміну, до мене як до керівника групи прокурорів жодної офіційної інформації про обмін не надходило, – додав прокурор.

Володимира Цемаха затримали українські спецслужби у кінці червня у Сніжному, що під контролем так званої «ДНР». На День Конституції його доправили до Києва. Тоді це називали однією з найвдаліших операцій українських спецслужб.

Цемах – колишній «командир протиповітряної оборони Сніжного», який воював за «ДНР» у 2014-2015 роках. Його вважають ключовим свідком у справі MH17. В одному з інтерв’ю у 2015 році він справді розповідав про «Боїнг», а також про те, що допомагав комусь щось ховати і витягував якогось «пацана».

Журналісти припустили, що мова йшла про евакуацію «Буку», з якого, як вважає міжнародне слідство, збили малайзійський «Боїнг». Крім того, Володимир Цемах – кандидат на обмін полоненими з Росією.

Голландська прокуратура та 40 депутатів Європарламенту закликали Україну не передавати Росії пана Цемаха. 3 вересня український суд продовжив йому арешт, апеляцію на що сьогодні задовольнив Апеляційний суд Києва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *